Hlavní obsah

Rozpočet se schodkem 252 miliard prošel ve Sněmovně prvním čtením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve středu večer po celodenním jednání schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Počítá se se schodkem 252 miliard korun. Opozice vládu plísnila za to, že deficit bude fakticky vyšší, než kabinet přiznává. S návrhy na zamítnutí a revizi rozpočtu ANO ani SPD neuspěly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Snižujeme celkové výdaje rozpočtu, nepatrně zvyšujeme příjmy a o 42 miliard korun snižujeme deficit státního rozpočtu. Nejen já, ale všichni členové vlády považujeme tento návrh rozpočtu za dobrý, vyvážený a realistický,“ prohlásil ve středu na plénu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V prvním čtení poslanci schvalovali základní parametry, jako jsou příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání.

Plánované příjmy se oproti letošnímu rozpočtu zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje naopak klesnou o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Schodek rozpočtu bude 252 miliard, původně zástupci kabinetu slibovali 210 miliard. Letos se počítá s deficitem 295 miliard.

Krátkozraké kejkle Fialovy vlády, kritizuje Schillerová sporné body rozpočtu

Domácí

Pro hlasovalo 87 poslanců ze 156 přítomných. Proti byli zástupci opozice z řad ANO i SPD, konkrétně odmítavých hlasů bylo 69. ANO ani SPD zároveň neuspěly s navrženými usneseními na zamítnutí návrhu a jeho vrácení Stanjurovi k přepracování. Ve druhém čtení již základní parametry nebudou moci poslanci měnit. Budou už pouze navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Jednání se obešlo bez tradičních obstrukcí a dlouhých projevů. Vystoupily zhruba dvě desítky poslanců. Za opoziční ANO šlo v drtivé většině o stínové ministry, kteří se vyjadřovali k plánovaným rozpočtům jednotlivých resortů. Členové vlády s nimi mnohdy diskutovali.

Opozice: Zfalšovaná čísla a kejkle

Opoziční poslanci ANO i SPD vládě ve svých projevech opakovaně vytýkali výši plánovaného schodku. Například podle šéfky poslaneckého klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové neodpovídá návrh státního rozpočtu realitě, protože podle ní jsou příjmy nadhodnoceny a kabinet počítá s financemi, které kvůli dotačním škrtům nevybere. Má také za to, že deficit bude ve skutečnosti vyšší, než vláda otevřeně přiznává.

„Reálný deficit státního rozpočtu je už dnes navržen ve výši 270 miliard korun. Jedinou otázkou je, jestli to půjde vidět v deficitu, nebo nikoliv. Je to vrcholný kousek rozpočtové magie vlády Petra Fialy, krátkozrakých kejklí, které se nám už příští rok vrátí, a to i s úroky,“ podotkla ve středu Schillerová.

Podobně se na vládu obořil také šéf SPD Tomio Okamura. „Nevíme, jaký je skutečný deficit, protože čísla jsou zfalšovaná, aby byl co nejnižší, přičemž tak jako tak je astronomický. Znamená to, že dluh bude ještě větší, než vláda avizuje. Tam, kde by se šetřit mělo, se nešetří a pod záminkou úspor se obírají lidé a firmy,“ řekl Okamura, který vládě vytkl třeba plánovanou půjčku od EU nezapočítanou do deficitu.

Místopředseda Sněmovny a stínový premiér Karel Havlíček (ANO) se kromě kritiky finančního rámce pozastavil také nad tím, že na úvodní jednání o rozpočtu nedorazil do Sněmovny prezident Petr Pavel, jeho předchůdce Miloš Zeman tak v posledních letech z vlastní vůle činil.

Ačkoliv rozpočet v úvodním kole prošel, úplně spokojení s ním nejsou ani někteří koaliční poslanci. Ještě před středečním jednáním Novinkám řekli, že by si představovali nižší deficit než nyní odsouhlasených 252 miliard.

„Byl bych samozřejmě mnohem radši, pokud by byl rozpočet na příští rok připraven a schválen s nižším, původně plánovaným deficitem 210 miliard korun,“ přiznal například místopředseda Sněmovny a ekonom Jan Skopeček (ODS).

Státní dluh vzrostl na 3,115 bilionu, na každého Čecha připadá 286 tisíc

Ekonomika

Výběr článků

Načítám