Hlavní obsah

Poslanci schválili volební změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při komunálních a senátních volbách v roce 2026 už budou lidé moci požádat o voličský průkaz na jakémkoliv úřadě, senátní kandidáty budou volit na jednom papíře. Poslanci v úterý už v prvním zrychleném čtení sto dvaceti hlasy schválili změny volebních zákonů, shodly se na tom všechny poslanecké kluby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Poslanci chtěli jednat rychle zvláště proto, aby se do dvou let stihl vybudovat informační systém pro správu voleb, v němž budou například moci politické strany podávat přihlášky elektronicky. „Cílem zákona je spojit obecná pravidla pro volební agendy,“ řekl předseda klubu STAN Josef Cogan.

„Když bude někdo v Ostravě, nebude se muset do Prahy vracet pro voličský průkaz. Bude si ho moci vyzvednout kdekoliv,“ glosoval přijetí zákona v úterý ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Elektronický systém bude podle něj vytvořený tak, aby se eliminovaly chyby v kandidátkách.

Jak už Právo dříve informovalo, koaliční poslanci po dohodě s opozicí vypustili z vládního návrhu původně zamýšlenou změnu ze dvou volebních dnů na jeden. Proti tomu opozice protestovala, v rámci kompromisu se tak i nadále bude v ČR volit v pátek a v sobotu. „Jednodenní volba se bude řešit v budoucnu,“ řekl Cogan.

Na druhý pokus. Poslanci nakonec mohou v úterý jednat do půlnoci

Domácí

Vláda rovněž odpískala i korespondenční volbu pro občany ze zahraničí, která byla pro opozici nepřekročitelná. Do europarlamentu bude ale možné volit z ciziny – lidé v zahraničí budou moci volit české kandidáty na europoslance a už ne kandidáty v dané zemi.

Podzimní volby budou v prvním říjnovém týdnu

Opoziční kluby ještě před hlasováním deklarovaly, že návrh v této podobě podpoří. „Změnu volebních zákonů podpoříme, tak zněla dohoda. Nic proti tomu nemáme,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Také poslankyně SPD Vladimíra Lesenská na plénu uvedla, že její kolegové ruku pro změny zvednou.

K volebním zákonům se poslanci vrátí ještě v pátek, kdy schválí ústavní změny. Mezi ně patří například zakonzervování senátních volebních obvodů, které by se měly měnit jen jednou za dvanáct let. Pevně se také stanoví datum podzimních komunálních, senátních a krajských voleb, a to na první říjnový týden. Na ústavní změny potřebuje vláda 120 poslanců.

Nepijme alkohol jako duhy, množme se a milujme se, je to zábavné, radil lidovcům poslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám