Hlavní obsah

Na druhý pokus. Poslanci nakonec mohou v úterý jednat do půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice v úterý odpoledne překvapivě neprosadila návrh, aby Sněmovna mohla jednat po 19., 21. i 24. hodině. Nepohlídala si dostatek poslanců v sále a chyběly jí dva hlasy. Návrh na plénu přednesl šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Chtěl, aby zákonodárci stihli projednat všechny body, které měl vládní tábor na úterý naplánované, a obával se opozičních obstrukcí. Na druhý pokus si Sněmovna nakonec ale odhlasovala jednání do půlnoci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Úterní řádná schůze začala ve 14 hodin a poslanci zatím vystupují na plénu a navrhují nové body na program schůze. Během toho Benda přednesl procedurální návrh na to, aby Sněmovna mohla jednat déle. Takový návrh se musí hlasovat okamžitě. Před hlasováním šéf poslanců ODS ale požádal o pět minut pauzy, aby zákonodárci stihli přijít do sálu. Nakonec mu to ale nestačilo.

Pro jeho návrh, aby dolní komora mohla v úterý jednat po 19., 21. hodině a případně i po půlnoci, hlasovalo 77 zákonodárců, proti bylo 15 členů opozičního hnutí ANO. Hlasovací kvórum bylo v tu chvíli ale 79, vládnímu táboru tedy chyběly dva hlasy.

Znamenalo to, že Sněmovna by tak musela skončit jednání v 19 hodin. A to bez ohledu na to, zda poslanci stihnou projednat navržené body, či zda bude celé odpoledne řečnit opozice a přednášet další návrhy bodů do programu. Většinou tak opozice obstruuje, aby se stihlo projednat co nejméně z vládních plánů.

Nepijme alkohol jako duhy, množme se a milujme se, je to zábavné, radil lidovcům poslanec

Domácí

„Zde je chyba na mojí straně, zapomněl jsem požádat o odhlášení,“ přiznal Novinkám Benda. Obvykle si totiž koalice hlídá, aby na hlasování měla dostatečný počet poslanců v sále a její návrh prošel. Má totiž většinu 108 hlasů.

Vyšlo to na druhý pokus

Na dotaz, zda se Benda ještě bude snažit, aby Sněmovna nakonec mohla jednat v úterý i po 19. hodině, odpověděl, že uvidí, jak dlouhý bude mít projev předseda ANO Andrej Babiš. Ten na plénu řečnil skoro hodinu. Pak ho vystřídala šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

„Při normálním průběhu by se dnes mělo všechno stihnout. Delší jednání případně asi navrhneme až někdy před 18. hodinou,“ dodal předseda poslaneckého klubu občanských demokratů.

Nakonec ale situaci vyřešil šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek, který na plénu navrhl jednání do půlnoci. Ten už měl dostatečnou podporu, pro hlasovalo 83 zákonodárců ze 157 přítomných.

Sněmovna by v úterý měla zahájit projednávání změn zbraňové legislativy, podle níž by lidem místo fyzických zbrojních průkazů nebo licencí stačilo existující oprávnění k používání zbraní v jejich centrálním registru.

Zákonodárci by se také měli zabývat změnami v organizaci voleb a zavedením takzvaných dorovnávacích daní pro velké nadnárodní skupiny. Ve středu je čeká první kolo projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Střelba do vlastních řad. Zůstáváme u líbivých gest a špatně komunikujeme, přiznávají vládní poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám