Hlavní obsah

Nepijme alkohol jako duhy, množme se a milujme se, je to zábavné, radil lidovcům poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepijme alkohol jako duhy, milujme se a množme se, radil v sobotu na programové konferenci KDU-ČSL v Praze svým kolegům poslanec a lékař Tom Philipp. A to když představoval, jak má Česko podle lidovců vypadat v roce 2030 z pohledu zdravotnictví. Důraz chtějí klást na prevenci. Strana představila ale i další priority.

Foto: KDU-ČSL

Poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL)

Článek

„Jako lékaři mi dovolte nevyžádanou radu – jestli se někdo chce dožít vysokého věku ve zdraví, musí se držet pár pravidel – nesmíte pít alkohol jako duhy, kouřit jako fabriky a musíte trošku sportovat. Denně udělat aspoň osm tisíc svižných kroků,“ radil na pódiu Philipp.

Ten mluvil zároveň o problému stárnutí populace. „Jestli chceme, aby v roce 2050 tady nebyl jeden důchodce na jednoho pracujícího, tak si musíme dát základní heslo – milujte se a množte se. Množte se co nejdřív, protože jen zdravá mladá žena a zdravý mladý muž mohou mít zdravé potomstvo,“ apeloval.

„A milujme se co nejdéle, je to zábavné, milé a je to zdravé,“ podotkl poslanec a místopředseda zdravotního výboru ve Sněmovně.

Euro do roku 2030, digitalizace zdravotnictví pomocí Tečky. TOP 09 představila své vize

Domácí

Lidovci mají v sobotu programovou a ideovou konferenci, kterou pojmenovali „S láskou ke všem generacím“. Představují na ní své vize, jak by podle nich Česko mělo vypadat v roce 2030.

Jednou z jejich priorit je právě i zdravotnictví. KDU-ČSL chce, aby Česko zůstalo mezi zeměmi, které poskytují nejlepší zdravotní služby.

Podle Philippa je důležitá osobní odpovědnost a prevence. „Chceme motivovat lidi ke zdravému životnímu stylu, omezovat rizikové chování a edukovat mladou generaci, aby se zvýšila zdravotní gramotnost,“ zdůraznil Philipp.

Jeho strana navrhuje, aby lidé byli bonifikováni ve zdravotním pojištění za zdravý životní styl. Chtějí bonusy za to, že člověk žije zdravě, a malusy ve chvíli, kdy se o sebe nestará.

Daňové prázdniny pro rodiny s třemi a více dětmi

Na pódiu ale vystupovali i další řečníci, kteří představovali lidovecké priority. Například šéf strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka uvedl, že chtějí rozvíjet daňovou podporu rodin se třemi a více dětmi, a to ve stylu daňových prázdnin.

„Takových rodin je sice jen deset procent, ale vychovávají 30 procent dětí. Mít tři a více dětí je už opravdu finančně velmi náročné,“ zdůraznil. Výchova dítěte podle něj stojí až čtyři miliony korun.

Mezi priority strany, které by chtěla zlepšit do roku 2030, je ale i dostupné bydlení. Chtějí výhodnější první hypotéku pro mladé.

Poslankyně Marie Jílková zase mluvila o slaďování pracovního a rodinného života. Lidovci podle ní chtějí zajistit zkrácené úvazky pro rodiče malých dětí, také se plánují soustředit na vybudování kapacit předškolní péče, zajistit chtějí až 70 tisíc míst.

Další řečníci zmínili posílení povědomí o kyberhrozbách, boj s dezinformacemi, přísnější trestání šmejdů, kteří okrádají seniory, fungující návratovou politiku a potírání pašeráckých gangů. „Nesmíme pomáhat pašerákům zlepšit jejich byznys,“ zdůrazňoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zdraví pro všechny

Ministr zemědělství Marek Výborný na pódiu mluvil o produkci kvalitních českých potravin nebo zadržení vody v krajině. „Zemědělství musí být moderní, konkurenceschopné a krajinotvorné,“ apeloval. „Bude-li zdravá příroda, bude zdravý a krásný venkov, zdravé a bezpečné potraviny, a tím pádem budeme zdraví i my všichni,“ podotkl.

Důležitý je podle KDU-ČSL i důraz na životní prostředí a recyklaci, a to například PET lahví nebo plechovek. „Potřebuje spoustu zelených inovací, bez obnovitelných zdrojů si ani neškrtneme,“ upozorňoval ministr životního prostředí Petr Hladík.

„Tvoříme program pro to, abychom naši zemi dokázali v dobrém stavu předat našim dětem, budoucím generacím,“ vysvětlil účel sobotní programové konference.

Střelba do vlastních řad. Zůstáváme u líbivých gest a špatně komunikujeme, přiznávají vládní poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám