Hlavní obsah

Poslanci schválili třetí sazbu DPH na léky, knihy a kojeneckou výživu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu odsouhlasila zavedení třetí sazby DPH. Snížená sazba ve výši 10 procent by se měla od příštího roku vztahovat na léky, kojeneckou výživu a knihy. Návrh podpořilo 134 poslanců. Normu dostane k posouzení Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Při schvalování prošel pozměňovací návrh zařadit do snížené sazby i některá veterinární léčiva. Neprošel naopak záměr na sjednocení snížené sazby na úrovni 10 procent.

V současnosti jsou sazby DPH na úrovni 21 a 15 procent. Zavedením třetí sazby přijde stát podle odhadů o 2,9 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hlasování předcházela debata opozice s koalicí o tom, zda nebudou poslanci zmateni výroky ministra financí Andreje Babiše (ANO), který se v minulosti nechal slyšet, že zavedení třetí sazby DPH je chyba.

„Chráním pana premiéra, aby jeho poslanci nebyli zmateni,“ rýpl si šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s narážkou na červencové kuriózní schválení snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Materiál chtěl vrátit do druhého čtení.

Urban: ČSSD v koalici vyhrála

Poslanec ČSSD Milan Urban interpretoval nesouhlas ministra financí se zavedením nižší sazby DPH jako vítězství soc. dem. v koalici.

Toto zdůvodnění se nezamlouvalo Ivanu Pilnému (ANO), který sociální demokraty upozornil, že pokud se v rámci koalice hodlají trumfovat, je to riziko pro soudržnost koalice.

Poslanci ve středu rovněž schválili změny v dani z příjmu, podle kterých vzrostou slevy na děti a podnikatelům se omezí paušály. [celá zpráva]

Sněmovna vyslovila souhlas též se snížením limitu pro bezhotovostní platby z 350 000 korun na 270 000 korun. Počítá s tím novela zákona o finančním trhu. Návrh má omezit korupční rizika. Omezení se bude vztahovat i na dary a půjčky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám