Hlavní obsah

Změny daní prošly Sněmovnou, vzroste sleva na děti a omezí se paušály

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna schválila novelu zákona o dani z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na druhé dítě, vrací úlevu podnikajícím důchodcům a omezuje výdajové paušály pro živnostníky. Pro hlasovalo 118 zákonodárců. Novela zamíří do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Daňová sleva na druhé dítě by měla vzrůst o 200 korun, na třetí o 300 korun měsíčně. V dalších letech by se měly daňové slevy na děti podle vlády dále zvyšovat.

Novela zároveň obnovuje zdanění penze těm důchodcům, kteří si ročně přivydělají více než 840 000 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pracující důchodci budou moci podle zákona znovu uplatňovat daňovou slevu 24 840 korun za rok, o niž přišli v roce 2012.

Paušály jen do dvou miliónů

Živnostníkům se omezí výdajové paušály na dva milióny korun. Změna se týká paušálů ve výši 60 a 80 procent. Podnikatelé budou moci nadále uplatňovat slevu na poplatníka, naopak jim nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti.

Změny dílem vycházejí z programových priorit vlády a částečně si je vyžádalo přijetí nového občanského zákoníku. Opozice s pozměňovacími návrhy neuspěla.

Opozice neuspěla

Proti návrhu se postavila TOP 09, ODS. Poslanci hnutí Úsvit se zdrželi hlasování. TOP 09 navrhovala materiál zamítnout, ODS a Úsvit usilovaly o zachování nynější podoby paušálů pro živnostníky.

KSČM návrh nakonec spolu s koalicí podpořila, přestože pozměňovací návrhy  předložení poslancem Jiřím Dolejšem neprošly.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek již dříve upozornil, že na základě návrhu odvedou lidé na daních o téměř 15 miliard korun více.

Poslanci ve středu rovněž odsouhlasili zavedení třetí sazby DPH, která se bude vztahovat na léky, kojeneckou výživu a knihy. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s daňovými změnami, které poslanci schválili?
Ano
81,2 %
Ne
18,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám