Hlavní obsah

Platby na dřevo budou nově jen do 270 tisíc

Právo, svj

V hotovosti půjde od příštího roku platit nanejvýš 270 tisíc korun. Dosud lze například za auto zaplatit hotovostí jen tehdy, pokud je platba nižší než 350 tisíc korun. Ve Sněmovně je už ve třetím čtení novela, která limit pro povinné bezhotovostní platby snižuje.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Omezení plateb v hotovosti se má nově vztahovat i na případy, kdy závazek zaplatit teprve vzniká, tedy například na dary nebo půjčky.

Navrhovaná úprava podle ČTK reaguje na rozsudek Nejvyššího správního soudu z roku 2011. Podle něho se povinnost provádět platby nad stanovenou výši bezhotovostně vztahuje pouze na případy, kdy se platí již existující závazek.

Pokuta až pět miliónů

Ministerstvo financí teď ale navrhuje rozšířit omezení na všechny platby. Snížení limitu má přispět k omezení korupčního rizika. Novela také výslovně stanoví, že příjemce je povinen odmítnout platbu nad nově stanovený limit, pokud není bezhotovostní.

Právnickým a podnikajícím fyzickým osobám lze za vysázení velkých peněz na ruku uložit pokutu až do pěti miliónů korun. Občanu nepodnikateli za to dál bude hrozit pokuta až do 500 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám