Hlavní obsah

Poslanci posunuli úsporný balíček do druhého čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek v úvodním kole dokončili po třech dnech jednání debatu o konsolidačním balíčku. Opozice předlohu vytrvale kritizovala, návrhy na zamítnutí novely zákona už v prvním čtení i její vrácení kabinetu k dopracování ale vzhledem ke koaliční většině neprosadila. Plénum naopak poslalo balíček k projednání do výborů. Druhé čtení by mohlo začít ve Sněmovně po prázdninách.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 14. 7. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení vládě k dopracování.

Debata o návrhu zákona o konsolidaci veřejných financí, jak se materiál oficiálně jmenuje, začala ve středu ve 14 hodin. Poslanci nad ní strávili víc než 27 hodin čistého času.

Na úvod pátečního jednání se chopil slova šéf ANO Andrej Babiš. A pustil se do premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli jeho vyjádření o inflaci.

„Obdivuji pana premiéra, že takhle dokáže přesvědčivě a suverénně lhát. Ve lhaní je možná mistr světa. Klobouk dolů,“ řekl. Reagoval tím na čtvrteční premiérův výrok, že ke snížení inflace pod 10 procent přispěly i kroky vlády.

Ekonomové cupují Fialovu sebechválu za pokles inflace

Ekonomika

O balíčku se jednalo už třetí den. Ve středu a ve čtvrtek trvaly poslanecké debaty vždy zhruba do půlnoci. Celkem zatím zabraly přibližně 22,5 hodiny čistého času. Na konci čtvrtečního jednacího dne chtělo v řádné diskusi vystoupit ještě 15 opozičních zákonodárců.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek na plénu uvedl, že ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, jinak by byla ohrožena.

Předloha podle něho obsahuje vyvážená opatření, která sice logicky nejsou populární, ale nikoho existenčně neohrozí. Zástupci opozičních ANO a SPD naopak tvrdí, že vláda pouze zvyšuje daně a odvody obyvatelům, firmám a podnikatelům.

Soubor opatření navrhovaných vládou má zlepšit stav státního rozpočtu v příštím roce celkem o 97,7 miliardy korun a v příštích dvou letech dohromady o 150,7 miliardy korun.

Předpokládá se, že balíček může ve Sněmovně doznat některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Nemůžu tu sedět celou dobu. Stanjuru při projednávání balíčku znechutily nekonečné poznámky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám