Hlavní obsah

Nemůžu tu sedět celou dobu. Stanjuru při projednávání balíčku znechutily nekonečné poznámky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek ve Sněmovně pokračují mimořádnou schůzí kvůli konsolidačnímu balíčku. Ten přináší řadu změn, například v DPH či v daních, a je v prvním čtení. Opozice vládní úpravy kritizuje, čeká se proto, že bude jednání trvat i několik dní.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 12.7.2023Video: psp.cz

 
Článek

Opoziční představitelé z řad hnutí ANO ve čtvrtek svorně kritizovali vládu za navrhovaná opatření a zároveň odmítali výtky z řad koaličního tábora, že pokud by zůstalo u vlády ANO, byl by stav veřejných financí ještě výrazně horší a úsporná opatření by musela být daleko razantnější.

Argumentovali, že nynější koaliční poslanci v době vlády ANO a ČSSD prosazovali v dobách epidemie covidu výrazně vyšší kompenzace, jejichž dopady na rozpočet by byly ještě výraznější. Nechybělo ani ukazování grafů a pokřikování z lavic.

Několik desítek minut, které opoziční i vládní poslanci věnovali osočování protistrany z neschopnosti, znechutilo ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

„Jestli budeme pokračovat v sérii faktických připomínek, tak po mně nemůžete vyžadovat, abych tady seděl celou dobu,“ posteskl si v poledne Stanjura. Dodal, že pokud jeho přítomnost dotyční poslanci přesto očekávají, on bude očekávat od nich, že vydrží v sále po celý jednací den až do nočních hodin.

Následně už mohla debata skutečně pokračovat a za mikrofon se s přednostním právem odebral místopředseda SPD Radim Fiala.

Vlekoucí se jednání

Poslanci o balíčku jednali už ve středu, o půlnoci ale schůzi po deseti hodinách přerušili. Do rozpravy se hlásilo ještě 36 převážně opozičních zákonodárců z původních pěti desítek. Ti vládní návrh kritizují, v sále tak několikrát byla poměrně napjatá atmosféra.

Opozice už také navrhla, aby balíček Sněmovna zamítla již v nynějším prvním čtení. Poslanci budou hlasovat i o návrhu na vrácení návrhu zákona vládě k dopracování, což se obecně pokládá za mírnější formu zamítnutí.

Vzhledem ke koaliční většině se ale očekává, že kabinet balíček uhájí a Sněmovna jej pošle k projednání do výborů. O tom je přesvědčený i premiér Petr Fiala (ODS). „Není jiná cesta,“ zdůraznil ve středu ve Sněmovně.

Fiala: Inflace 9,7 procenta není náš cíl, budeme ji dál krotit

Domácí

„Vláda se při tvorbě balíčku snažila o to, aby žádnou skupinu obyvatel, sociální, věkovou nebo profesní, nezasáhla příliš silně,“ uvedl ve středu v úvodním slově Stanjura.

Podle ANO a SPD to ale není pravda. Tvrdí, že vláda pouze zvyšuje daně obyvatelům, firmám a podnikatelům.

„Jsme připraveni na drobné změny“

Soubor opatření navrhovaných vládou má zlepšit stav státního rozpočtu v příštím roce celkem o 97,7 miliardy korun a v příštích dvou letech dohromady o 150,7 miliardy korun.

Předpokládá se ale, že balíček dozná ve Sněmovně některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

„Jsme připraveni udělat drobné změny. Ale nikdo nečekejte, že ustoupíme tlaku zájmových, profesních skupin. Že uděláme zásadní změny. Nic takového se nestane. A nemůže se to stát,“ řekl premiér Petr Fiala s tím, že si je vláda vědoma toho, že je balíček v řadě věcí nepopulární.

Poslanci by se k balíčku měli vrátit ráno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám