Hlavní obsah

Poslanci podpořili novelu služebního zákona. Místo odborných náměstků budou jen političtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo odborných náměstků by na ministerstvech měli být od ledna příštího roku pouze náměstci političtí. Koaliční novela služebního zákona, která ve čtvrtek prošla v prvním čtení Sněmovnou, také navrhuje pětileté funkční období pro všechny vedoucí úředníky. Novelu provázela kritika opozice.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

S projednáváním koaliční novely zákona o státní službě poslanci začali už ve středu. Kvůli dlouhým diskusím a kritice opozice se předloha nestihla projednat, k hlasováním došlo až ve čtvrtek.

Opoziční hnutí ANO a SPD se obávají, že jde o krok k politizaci státní správy. Pětikoalice tvrdí opak.

Kritika mířila také na navrhované pětileté funkční období vedoucích úředníků či na to, že novela ruší omezení počtu politických náměstků. Nyní může mít ministr maximálně dva.

Další možnost oddlužení. Poslanci podpořili pokračování milostivého léta

Domácí

„Budeme mít ministra, budeme mít nespočet politických náměstků. Z těch odborných náměstků se stanou ředitelé sekce, takže dojde k té duplicitě,” prohlásila místopředsedkyně Sněmovny a poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„To znamená, že ministr bude mít nespočet politických náměstků, kteří ho budou moci zastupovat, ale nikoho nebudou řídit. Nebudou za nic zodpovídat,” dodala.

Na to reagoval jeden z předkladatelů novely předseda poslanců ODS Marek Benda. „Vedení ministerstva je politické, je dosazováno ministrem a s ním přicházející ti lidé. To, co je a má být odpolitizováno, je výkon státní správy,” hájil předlohu Benda.

„Nestanovujeme počty náměstků, připadá nám to nesmyslné tak stanovovat v zákoně o státní službě. Náměstek může zastupovat ministra. A bude to zodpovědnost toho kterého ministra, kolik tam bude mít náměstků,” dodal ke kritizovanému chybějícímu stropu počtu politických náměstků.

Opozice navrhla vrácení novely k přepracování či prodloužení doby na projednání na 90 dní, v hlasování byly zamítnuty.

Nyní předloha zamíří k posouzení sněmovnímu ústavně-právnímu výboru. Hlasy vládních poslanců také prošlo zkrácení doby na projednání novely na 30 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám