Hlavní obsah

Poslanci schválili „minimalistickou“ novelu zákona o střetu zájmu

Majetková přiznání politiků mají být přístupná jen na základě individuální žádosti. Povinnost zveřejňovat majetek by navíc měla přestat platit pro neuvolněné radní a místostarosty menších obcí. V prvním čtení novely zákona o střetu zájmů to podpořili poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Patrik Nacher a Jaroslav Faltýnek (ANO)

Článek

Nynější schválená částečná novelizace z pera opozičního ANO řeší pouze zveřejňování majetkových přiznání. „Je to minimalistická verze, která je výsledkem širší dohody,” okomentoval předlohu na plénu Sněmovny poslanec ANO Radek Vondráček.

Předlohu podpořili poslanci ze všech stran. Z přítomných 167 zákonodárců bylo pro 161 z nich. Proti nebyl nikdo.

Válka na Ukrajině v současné době není, řekl poslanec ANO

Domácí

Kromě umožnění nahlížení do majetkových přiznání v registru ministerstva spravedlnosti jen na základě žádosti poslanci chtějí ulehčit život také neuvolněným radním menších a nejmenších obcí a místostarostům nejmenších obcí.

Pětikoalice chce přitvrdit

Ti, pokud novela projde, nebudou muset zveřejňovat své majetky jako doposud. Poslanci argumentovali například tím, že pro své obce pracují ve svém volném čase a za zanedbatelnou odměnu, a tudíž je tato povinnost zbytečně zatěžuje.

Pětikoalice chce také novelizovat zákon o střetu zájmů, který má zpřísnit mimo jiné vlastnictví mediálních domů některými politiky. Opoziční hnutí ANO nicméně doposud každou snahu o projednání obstruovalo.

O tuto úpravu budou vládní poslanci přesto i nadále usilovat, aktuální novelu však prý podpořili, aby občané měli šanci nahlédnout do majetkových přiznání politiků. Nyní to totiž legislativa neumožňuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám