Hlavní obsah

Další možnost oddlužení. Poslanci podpořili pokračování milostivého léta

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Poslanci zrychleně schválili další možnost úlevy pro lidi v exekucích, tzv. milostivé léto. Šance pro část dlužníků splatit pohledávky vůči veřejným institucím bez úroku nebo penále by měla tentokrát trvat tři měsíce, od začátku září do konce listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný

Článek

Zákon o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce před nedávnem prošel vládou premiéra Petra Fialy (ODS).

Poslanecká sněmovna se novelou zabývala ve zrychleném legislativním procesu, aby předloha mohla začít platit od 1. července a nabýt účinnosti k začátku září.

Milostivé léto se rozšíří i na daňové exekuce

Ekonomika

Návrh prošel hlasy 152 poslanců ze 153 přítomných. Proti nikdo nebyl. Nyní návrh zamíří do Senátu a následně k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Není to tlustá čára, která znamená, že se nemají platit dluhy. Je to dobrodiní státu. Odpuštění příslušenství se týká pouze těch exekucí, kde jsou vymáhány dluhy vůči státu, krajům či obcím nebo organizacím se státním podílem, jako jsou třeba dopravní podniky,” přiblížil na plénu Sněmovny předseda lidoveckých poslanců Marek Výborný.

Podle poslance ANO Patrika Nachera je možné akci využít také na exekuce vůči pojišťovnám či veřejnoprávním médiím, jako je Česká televize či Český rozhlas.

Podstatou milostivého léta je, že dlužník uhradí zbývající jistinu a paušální náhradu nákladů exekuce ve výši 1815 korun, včetně daně, a exekuce bude zastavena.

Autoři milostivého léta se přou s exekutory, kolika lidem pomohlo

Domácí

Pokud se lidé chtějí vyvázat z exekuce v rámci této akce, tak řízení muselo být zahájeno nejpozději před 28. říjnem loňského roku.

Nacher tento požadavek zdůvodnil tím, aby lidé nenabyli dojmu, že nyní mohou přestat platit své závazky s vidinou toho, že jim budou na podzim odpuštěny.

První kolo se konalo loni od 28. října do letošního 28. ledna. Během tohoto období exekutoři takto zastavili 42 tisíc exekucí, přičemž podle exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u 1,3 milionu exekucí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám