Hlavní obsah

Poslanci odsouhlasili miliardy do zdravotnictví za zrušené poplatky

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna odsouhlasila vládní návrh na zvýšení odvodů na státní pojištěnce. Mají vzrůst na 845 korun měsíčně a v letošním roce by měly přinést zdravotnickým zařízením 2,1 miliardy jako kompenzaci za zrušení poplatků za hospitalizaci. Pro hlasovalo 132 poslanců, proti 35. Zákon míří po prvním čtení rovnou do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Zdravotnická zařízení by tak měla v letošním roce získat 2,1 miliardy korun. První polovinu v červenci, druhou v září. V příštím roce by měla získat 4,2 miliardy.

Proti návrhu byli například poslanci TOP 09. Bývalý ministr zdravotnictví za tuto stranu Leoš Heger uvedl, že poplatky jsou potřebným příjmem pro zdravotnictví. „Přesto musím konstatovat, že zrušení jakéhokoli poplatku je samozřejmě legitimní,“ uznal. Zkritizoval ale, že se tomu děje nyní, po několikaletém úsilí, kdy už si navíc lidé na tyto poplatky zvykli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V podobném duchu argumentoval i poslanec ODS Bohuslav Svoboda, který uvedl, že kompenzace za zrušené poplatky je výsledkem populistické politiky, a nyní se ukázalo, jak je škodlivá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zdůraznil, že pokud by se nadále uplatňovaly regulační poplatky, pak by za to zaplatili zejména nemocní pacienti. „Zdraví by měli být solidární s těmi nemocnými,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám