Hlavní obsah

Havlíček: Snižte cenový strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek zrychleně schválila novelu, která vládě umožní stanovit cenový strop u elektřiny a plynu pro maloodběratele. Důvodem je nynější zdražování cen energií. Novinky vám jednání přinášely živě.

Živě: Jednání Sněmovny 16. 9. 2022Video: psp.cz

 
Článek

Nejdelší dobu, zhruba půl hodiny, strávil u řečnického pultíku předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který se pustil do ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN).

„Vy jste opravdu jak z Marsu. Když jdete po ulici, tak vás většina lidí ani nepozná. Oni vám nemůžou říct, co je trápí, a to je ta potíž. Když já někam jdu, tak mě zná celá republika. A mám tady každý den zpětnou vazbu,“ uvedl Okamura na adresu Síkely.

Není strop jako strop. Návrh Bruselu a řešení Fialovy vlády se doplňují

Ekonomika

Na základě novely chce vláda stanovit maximální ceny pro domácnosti a živnostníky za jednu kilowatthodinu u silové elektřiny ve výši šesti korun včetně daně z přidané hodnoty, u plynu ve výši tří korun za kilowatthodinu včetně DPH.

Mezní cena zahrne podle novely i stálou měsíční platbu, tedy paušální poplatek dodavateli. Kabinet ale bude moci určit například rozsah odběru, na nějž se bude cenové nařízení vztahovat. Novela má také zvýšit ochranu spotřebitelů.

Havlíček: Snižte cenový strop

Na plénu vystoupil s kritikou i první místopředseda ANO a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. „Já jsem toho tak plnej, že to tady musím sázet,“ rozjel projev Síkelův předchůdce v úřadu.

Podle Havlíčka je navržený cenový strop na plyn a elektřinu příliš vysoko.

Vládu proto vyzval, aby zrušila dosavadní opatření ve formě energetického tarifu a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje ve prospěch jeho nižší úrovně. „Zjednodušme tu podporu,“ burcoval za potlesku kolegů z opozičních lavic ANO.

Vývoz plynu z Ruska do EU letos klesne o třetinu

Ekonomika

Opoziční hnutí ANO návrh nakonec asi podpoří. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové však přišlo rozhodnutí vlády pozdě, protože distributoři už energie nakoupili za vyšší ceny, stát tak podle něj nyní vyhodí 130 miliard korun z kapes daňových poplatníků. Narážela tím na odhadované náklady opatření, které uvedlo ministerstvo financí.

ANO v rámci pozměňovacího návrhu také navrhlo, aby maximální ceny energií byly stanoveny pro výrobce, nikoli distributory. „Mohli stropovat na nižší úrovni. Teď však budeme například platit šestkrát více než ve Francii, čtyřikrát více než na sousedním Slovensku. Je to vaše vina,“ řekla směrem k vládním lavicím Schillerová.

„Zkuste aspoň na chvíli dohlédnout, odložit prostě tady tu vaši aroganci, elitářství, a zkuste se zamyslet nad pozměňovacími návrhy,“ uzavřela bývalá šéfka státní kasy.

I přes strop se cena vyšplhá na 9 Kč za kWh, upozorňuje expert

Ekonomika

Zrychleně i sníženou sazbu daně z nafty do konce roku 2023

Ve zrychleném režimu poslanci nejprve schválili i prodloužení platnosti snížení sazby spotřební daně z nafty.

Snížená sazba spotřební daně o 1,5 koruny na 8,45 koruny za litr bude u nafty platit podle novely do konce příštího roku místo do konce letošního září. Opatření má pomoci zejména dopravcům, cílem je podle vlády srovnání konkurenčního prostředí především s Polskem. Benzinu se nynější novela o spotřebních daních netýká.

ANO chtělo mimořádný příspěvek důchodcům i vyšší rodičovskou

Na podvečer byly z podnětu opozice pevně svolány dvě mimořádné schůze k sociálním dopadům hospodářské krize na obyvatele a ke trojici sociálních předloh poslanců hnutí ANO.

Šlo o vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům, o zvýšení rodičovské a o růst příspěvku na mobilitu lidem se zdravotním postižením.

Vládní poslanci ale program ani jedné schůze neschválili.

Síkela: Evropskou dohodu pocítí lidé v rozpočtech nejpozději 1. ledna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám