Hlavní obsah

Poslanci by měli řešit stejnopohlavní svazky či novou definici znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci by na řádné sněmovní schůzi, která začíná v úterý ve 14:00, mohli začít v úvodním kole projednávat vládní novelu trestního zákoníku redefinující znásilnění. Řešit by měli také zákon o přípravě stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, který jim v prosinci vrátili senátoři. Ve středu by se měli dostat k novele občanského zákoníku řešící stejnopohlavní svazky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna.

Článek

V úterý se zřejmě nedá od jednání očekávat mnoho výsledků, jelikož lze předpokládat, že část jednání zaberou návrhy na změny pořadu schůze, s nimiž pravidelně zejména zástupci opozice zdlouhavě přichází.

Ve středu po poledni mají poslanci diskutovat ve druhém čtení o změně občanského zákoníku, která řeší manželství pro všechny. Ačkoliv se většinově poslanci shodují na tom, že je třeba narovnat práva stejnopohlavním párům, spor je dlouhodobě o tom, zda svazek nazývat „manželství“, „partnerství“ či jinak. Podle vyjádření předsedkyně Sněmovny a šéfky vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové před začátkem schůze je její strana ochotna podpořit v zájmu průchodnosti předlohy kompromisní pozměňovací návrh, který by svazek nazýval „partnerstvím“.

„Je nesmírně důležité, abychom narovnali práva všech. Pokud bychom nevnímali realitu debaty, mohlo by nastat, že se v tomto volebním období neposuneme dál. Je to jediný ústupek, kterého jsme ochotni,“ prohlásila šéfka TOP 09. Podobně mluvil i poslanec STAN Josef Bernard.

„Jako mezikrok jsme připraveni k takovému kompromisu, dlouhodobě ale chceme dospět k plnohodnotnému manželství pro všechny,“ uvedla na novinářský dotaz k možným ústupkům za Piráty Olga Richterová.

Pekarová Adamová se rozplakala v Senátu kvůli manželství pro všechny

Domácí

Otevřít by však Sněmovna měla v prvním čtení také diskusi nad vládní novelou trestního zákoníku upravující mimo jiné definici znásilnění. Projednání by mělo být pevně zařazeno na středeční dopoledne.

Předlohu, podle níž by mělo dojít k opuštění konceptu znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahrazení za nesouhlasný styk, schválila vloni před Vánoci vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Shrnout by se novela dala do sousloví „ne znamená ne“.

Člověk by měl, pokud je toho schopný, projevit nesouhlas se sexuálním stykem. Najevo ho může dát nejen slovně, ale také neverbálně gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Nově by se tak do zákoníku měla zavést definice bezbrannosti. To by mělo řešit případy, kdy osoba není projevení nesouhlasu schopna, například kvůli tzv. zamrznutí, kdy oběť kvůli šoku není schopna se jakkoliv bránit, nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání, nízkému či vysokému věku či zdravotnímu handicapu.

„Ne znamená ne“. Vláda schválila změnu definice znásilnění

Domácí

Podle návrhu by trestný čin znásilnění měl zahrnovat pouze soulož. Jiné sexuální praktiky mají být vyčleněny do nového trestného činu „sexuální útok“. Novela má taktéž změnit nahlížení soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, přičemž tresty by měly být vyšší díky automatickému překvalifikování na znásilnění nebo sexuální útok. Doposud to bylo bráno jako pohlavní zneužití.

Vratka hlubinného úložiště či tlumení sporu v koalici

Na program by se mohla dostat také senátní vratka zákona o přípravě stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Senát chce, aby o umístění úložiště rozhodovaly obě komory parlamentu. Vláda v původní verzi předlohy počítala s tím, že by o místě výstavby rozhodovaly obě parlamentní komory, poslanci to však při projednání vyškrtli, což vedlo v Senátu v prosinci k odmítnutí předlohy v podobě, v jaké přišla ze Sněmovny, a jejímu vrácení poslancům k dalšímu projednání.

Senát rovněž doporučil, aby vláda neměla možnost, ale povinnost stanovit kompenzace nad rámec atomového zákona pro obce, na jejichž území se úložiště vybuduje.

V úterý odpoledne by pak koaliční lídři měli na dohodovacím jednání ve formátu K15, tedy tří představitelů každé strany, řešit spor vyvolaný v pondělí ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem (STAN). Ten jmenoval zmocněnce pro vstup ČR do systému ERM II a přijetí eura, což popudilo koaliční partnery.

Šéfka TOP 09 Pekarová Adamová v úterý uvedla, že nechce na dohodovacím řízení projednat jen zmocněnce pro euro, ale fungování koalice celkově. Chce včas zabránit větším problémům. „Slovenský scénář je pro nás významnou výstrahou – ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extremistických sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému,“ uvedla pro Novinky už v pondělí.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda taktéž předpokládá, že si zástupci koalice budou vyříkávat věci ohledně fungování pětikoalice a počínání některých vládních stran, zejména STAN. „Určitě se situace mírně zhoršila. Já bych ale řekl, že to ještě docela jde,“ popsal Benda svůj pohled na vztahy ve vládní koalici. Dodal však, že v minulých vládách ODS byla horší.

Koaliční poprask kolem eura. Nechceme kvůli STAN dopadnout jako na Slovensku, zní z TOP 09

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám