Hlavní obsah

Sněmovní výbor doporučil vydání Babiše a Faltýnka. Počítali jsme s tím, prohlásil šéf ANO

Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor hlasoval ve středu pro vydání šéfa ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. O tom, zda se tak skutečně stane, rozhodne Sněmovna, která bude jednat zřejmě 6. září. Babiš považuje kauzu za účelovou a rozhodnutí výboru ho nepřekvapilo.

Foto: Novinky

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš během tiskové konference

Článek

Ze 14 přítomných členů výboru zvedlo podle informací Práva ruku pro vydání Babiše 10 poslanců, v případě Faltýnka jich bylo devět.

„My jsme s tím samozřejmě počítali, protože to rozložení politických sil v tom výboru je jasné,” prohlásil po jednání Babiš.

O vydání politiků k trestnímu stíhání požádala policie kvůli Čapímu hnízdu, které patří do Babišova koncernu Agrofert.

Společnost, která farmu na Benešovsku s pomocí dotace vybudovala, nejprve patřila Babišovu Agrofertu, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomu se mohla ucházet o dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně fúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučí Sněmovně vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání kvůli dotaci na Čapí hnízdo.

Členové výboru měli v minulých dnech možnost seznámit se s celým policejním spisem. Babiš a Faltýnek, který se měl na transakci podílet jako zaměstnanec Agrofertu, dostali k nahlédnutí pětistránkovou žádost, v níž policie cituje paragrafy, podle nichž je chce obvinit.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Babiš už před rozhonutím výboru označil Babiš informace v žádosti za domněnky a fabulace. Jde podle něj o snahu tradičních politických stran očernit ho před říjnovými parlamentními volbami. [celá zpráva] Podle Faltýnka policie účelově zatajuje důkazy, které vyvracejí její konstrukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám