Hlavní obsah

Babiš přijal Kalouskovu sázku o 10 miliónů

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve středu na jednání sněmovního rozpočtového výboru o státním rozpočtu prohlásil, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl vyšetřován kvůli tomu, že podepsal povolení internetového sázení. Kalousek obvinění razantně odmítl a Babišovi vzkázal, že se s ním vsadí klidně o deset miliónů. „Sázku přijímám. Ať mi pošle deset miliónů na účet,” reagoval Babiš.

Foto: Jan Handrejch , Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) a ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Nikdy jsem kvůli hazardu nebyl vyšetřován ve smyslu trestního řádu. Je to (Babiš) sprostý pomlouvač a lhář. Nemůžu se s ním vsadit o čest, protože žádnou nemá,“ bránil se Kalousek. „Nabízím mu sázku o deset miliónů,“ doplnil.

Babiš ukázal kopie článků

„Pokud to chce veřejně, tak já tu sázku přijímám. Tady je důkaz,“ řekl Babiš a ukázal novinářům kopie dvou článků z roku 2011.

„Myslím, že tu sázku prohrál, ať mi pošle deset miliónů na účet. Pošlu to samoživitelkám a na nadaci a lidem, kteří to potřebují,” vyzval Babiš. „Nevím, odkud pan Kalousek vezme deset miliónů korun, jestli z poslaneckého platu,” podivil se lídr hnutí.

V jednom z článků se píše o tom, že detektivové z protikorupčního útvaru prověřují podezření, že na sklonku roku 2008 ještě coby šéf resortu financí za lidovce ve vládě Mirka Topolánka (ODS) povolil Kalousek internetové kurzové sázky, za což měl údajně dostat od šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivy několik miliónů korun.

Milióny od Babiše budou příjemné, těší se Kalousek

Kalousek si však trvá na tom, že ve smyslu trestního řádu nikdy vyšetřován nebyl.

„Nevím, jestli poslouchal, ale nepodezírám prvního místopředsedu vlády, že umí zákony. Ale vyšetřován ve smyslu trestního řádu jste v okamžiku, kdy proti vám policie vznese obvinění a zahájí vyšetřování,“ vysvětloval Kalousek. Dodal, že deset miliónů od Babiše bude příjemných.

Připomněl situaci z roku 2001, kdy se mu musel omluvit bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda. Tehdy zpochybnil Kalouskovo fungování na ministerstvu obrany a mluvil také o vyšetřování.

Schodek by měl být podle opozice o 20 miliard nižší

Rozpočtový výbor ve Sněmovně o státním rozpočtu na příští rok jednal ve středu poprvé. Kalousek navrhoval vrátit rozpočet vládě, výdaje a schodek by se měly podle něj snížit o 20 miliard.

„Babiš nešetří, rozhazuje, utrácí. Schodek je o dvacet miliard vyšší, než může kdokoliv před kýmkoliv ospravedlnit,” kritizoval Kalousek. Zmínil, že deficit kritizují i někteří z levicových ekonomů.

Kalousek chtěl snížit i provozní výdaje a neinvestiční dotace podnikatelským subjektům. Ty podle něj totiž výrazně vzrostly a poslanci by tedy neměli zvedat ruce pro to, aby si ministr financí „posílal prachy sám sobě“.

„Jsem rád, že jsem ustál deficit 70 miliard. Je to rozpočet možného, pracovali jsme na něm velice intenzivně,” hájil Babiš. Dodal, že nechápe, co Kalousek kritizuje. „Nejvíce zemi zadlužil Kalousek, o 668 miliard,” vyčetl ministr financí. Poté začal mluvit právě o vyšetřování kvůli on-line sázení.

Rozpočtový výbor Sněmovně nakonec doporučil, aby základní parametry návrhu rozpočtu na rok 2016 v prvním čtení schválila.

Rychlý růst ekonomiky

Vláda plánuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun, o 30 miliard nižší než na letošní rok. Včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů by měly činit výdaje rozpočtu v příštím roce 1,249 biliónu a příjmy 1,179 biliónu korun.

Česká ekonomika má letos našlápnuto k nejrychlejšímu růstu ze všech zemí EU. V prvním pololetí rostla o 4,2 procenta a byla druhá hned za Maltou. Podle kritiků by vláda měla za této situace schodek snížit mnohem výrazněji.

Úvodní kolo projednávání návrhu státního rozpočtu by ve Sněmovně mělo začít 21. října a závěrečné schvalování 9. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám