Hlavní obsah

Porodní asistentky chtějí autonomii. Gynekologové jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy po porodu mají nárok na hrazenou návštěvu porodní asistentky doma. Ovšem za předpokladu, že to doporučí lékař. Což se podle porodních asistentek často neděje, i když by to ženám v náročném období pomohlo. Usilují proto o větší autonomii. Proti jsou však gynekologové, k rozšiřování domácích návštěv nevidí medicínský důvod.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto.

Článek

Vyjasnit situaci má ministerstvo zdravotnictví. Jednou ze zvažovaných variant je, že by lékař ženám při odchodu z porodnice rovnou předepsal několik návštěv porodní asistentky.

„Máme příklad porodnice v nemocnici v Třinci, kde lékař indikuje péči porodní asistentky v šestinedělí rovnou při odchodu ženy domů. Pak tam není žádný problém, protože mají jednoznačná indikační kritéria,“ přiblížil Právu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

„Porodní asistentka pak provede několik návštěv, kontroluje ženu po porodu v domácím prostředí a pomůže jí s kojením nebo s rekonvalescencí po těžším porodu,“ uvedl. „To, jestli by to tak mohlo fungovat, je jedna z otázek, které řešíme,“ dodal Pavlovic k debatě s odborníky.

Císařský řez zachraňuje životy, má ale i celou řadu negativ pro matku i dítě

Děti

Poporodní domácí péči poskytují v třinecké nemocnici čtvrtým rokem. Nemocniční porodní asistentky pomohou i s psychickými a fyzickými problémy. „O poporodní domácí péči je ze strany rodiček velký zájem. V roce 2022 provedly naše porodní asistentky 242 návštěv a letos již 127,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Zvýšit dostupnost péče by do budoucna mohla i centra porodní asistence, která fungují při nemocnicích. „Jsou to místa, kde vedou porodní asistentky fyziologický porod, kde se očekává bezproblémový průběh. Zároveň je to hned vedle porodnice, takže pokud by nastala komplikace, pohotovostní tým je prakticky za rohem,“ vysvětlil Pavlovic.

Zatímco porodní asistentky zřizování center podporují, gynekologové nikoliv. „Snaha o maximální vstřícnost k rodičkám je v porodnicích evidentní,“ uvedli už dříve ve svém stanovisku.

Stodská porodnice na Plzeňsku končí, nejsou pediatři

Domácí

Spor mezi gynekology a porodními asistentkami se vyostřil začátkem roku, kdy odborná společnost napsala ambulantním lékařům, ať ženám poukaz na návštěvy porodní asistentky nepředepisují. Zájem o tuto pomoc byl přitom značný. Z pojištění mají nárok na tři návštěvy v šestinedělí a jednu před porodem. Bez indikace od lékaře je ale pojišťovny neproplácejí, gynekolog musí vystavit tzv. poukaz na vyšetření.

„Jedním z důvodů, proč je úhrada péče pojišťovnou komplikovaná, je nutnost indikace lékaře k výkonu, který je porodní asistentka způsobilá dělat sama,“ tvrdí porodní asistentky pod výzvou Chci svoji porodní asistentku.

Mnohé porodní asistentky nemají smlouvu s pojišťovnou, což některé zájemkyně o péči může odradit. Cena za hodinu návštěvy se pohybuje kolem tisícovky plus dopravné.

Podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Martiny Přibylákové jsou asistentky dostatečně kompetentní a vysokoškolsky vzdělané, aby mohly péči samy indikovat. Tuto pravomoc jim dává podle jejich výkladu i vyhláška o činnostech zdravotních pracovníků. Pojišťovny ale odkazují na zákon o zdravotním pojištění a trvají na doporučení gynekologa. To je i případ Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, která má nasmlouváno 18 pracovišť porodních asistentek.

Přístup menších pojišťoven se začíná měnit. Některé samy požádaly o vyhlášení výběrového řízení na péči porodní asistentky v Praze a ve Středočeském kraji. Jednají i o sazebníku.

„Medicínsky neodůvodněné“

Ostře proti je však gynekologicko-porodnická společnost. „Po listopadu 1989 návštěvy porodních asistentek v domácím prostředí těhotné či šestinedělky ve většině regionů zcela ustaly. Na zdravotním stavu gravidních žen po šestinedělí či novorozenců se to nijak negativně neprojevilo,“ tvrdí gynekologové.

V Česku je kolem 4300 porodních asistentek, což má odpovídat potřebám nemocnic. Mimo nemocnice ale pracují i komunitní porodní asistentky. Vyjasnit jejich pozici v systému primární péče má koncepce péče o matku a dítě. Její přípravu ale zbrzdil covid. Dokument teprve získává obrysy. Asistentky věří, že díky tomu budou brány jako autonomní poskytovatelky primární péče.

Hasiči před 18 lety pomáhali u porodu chlapce, toho k nim náhodně přidělili na brigádu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám