Hlavní obsah

Stodská porodnice na Plzeňsku končí, nejsou pediatři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Stodu na jižním Plzeňsku končí porodnice. Rozhodlo o tom ve čtvrtek představenstvo tamější nemocnice, jež spadá pod kraj. Důvodem je nedostatek pediatrů, kteří by drželi služby na novorozeneckém oddělení.

Foto: Klára Mrázová , Právo

Václava Říhová, Irena Římská a Michaela Dražanová, zaměstnankyně gynekologicko-porodnického oddělení ve Stodské nemocnici, které odnesly petici na hejtmanství.

Článek

Podle krajského náměstka pro zdravotnictví Pavla Haise (Piráti) jde o celorepublikový problém. „Sháněli jsme dva doktory, ale bohužel se nám nepodařilo najít ani jednoho. Pokud stát nezačne situaci řešit systémově, čeká nás kolaps pediatrické péče,“ zdůraznil. O věci chce mluvit s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), jenž se na západ Čech chystá.

Rodičky nově musí jezdit například do porodnice v Plzni, která je od Stodu vzdálená asi 25 kilometrů, nebo do Klatov či Domažlic.

Porodnice má dobré jméno, doteď skvěle fungovala. Najednou ji po šedesáti letech zavřou
sestra Simona Kocová

Ředitel Stodské nemocnice Daniel Hajšman řekl, že doktory hledali mezi odborníky, dále přes personální agentury či inzeráty. Ovšem bezvýsledně.

Velké požadavky na mzdu

Předseda představenstva Zdeněk Švanda doplnil, že u některých uchazečů naráželi na nereálné mzdové požadavky. „Setkali jsme se také s požadavkem na čtvrt milionu korun měsíčně, dokonce od zájemce bez plné atestace. To žádný příčetný a odpovědný manažer nemůže přijmout,“ podotkl.

Opoziční zastupitel, lékař a člen krajského zdravotnického výboru Richard Pikner (TOP 09) si myslí, že porodnice mohla udělat víc. „Je velká škoda, že to takhle dopadlo. Myslím, že nedělali dost pro to, aby porodnici udrželi nebo dali alespoň vizi, jak má poskytovaná péče vypadat,“ konstatoval.

Podle staniční sestry tamějšího gynekologicko-porodnického oddělení a předsedkyně odborové organizace v nemocnici Simony Kocové jde o zločin na lidech. „Porodnice má dobré jméno, doteď skvěle fungovala. Najednou ji po šedesáti letech zavřou,“ zlobila se.

Loni byla dvakrát zavřená

Její kolegyně Václava Říhová, Michaela Dražanová a Irena Římská s ní souhlasily. „Petici na zachování porodnice podepsalo přes deset tisíc lidí. Nikdo z kraje na ni dodnes nereagoval,“ upozornila Kocová s tím, že jim volají vyděšené budoucí matky a ptají se, proč už nemohou přijet do Stodu.

Loni tady na svět přišlo 360 dětí. Nutno podotknout, že porodnice už byla dvakrát během minulého roku zavřená. Vedení nemocnice se nechalo slyšet, že nabídne všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice práci na jiném pracovišti, případně rekvalifikaci s novou specializací. „Většina porodních bab chce zůstat v oboru. Je otázka, jestli pro všechny bude místo,“ zapochybovala Kocová.

Přes deset tisíc podpisů pod peticí. Lidé chtějí zachovat porodnici ve Stodě na Plzeňsku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám