Hlavní obsah

Císařský řez zachraňuje životy, má ale i celou řadu negativ pro matku i dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomocí císařského řezu se v Česku rodí čtvrtina dětí. Podle odborníků by se měl provádět jen v opodstatněných případech. Přestože v mnoha ohledech zachraňuje život, pořád se jedná o velkou operaci, která s sebou nese spoustu rizik a nepříjemné komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Pomocí císařského řezu se v Česku rodí čtvrtina dětí.

Článek

Císařský řez je ve srovnání s normálním porodem až čtyřikrát rizikovější. „Pořád to je velká břišní operace, u které je potřeba vždy pečlivě zvážit, zda je opravdu třeba. Slouží k záchraně života rodiček a dětí a ke snížení jejich nemocnosti, doprovázet ho ale může i řada komplikací. Proto se musí používat s rozvahou a musí k němu vést opodstatněné důvody,“ vysvětluje lékař Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Ostravské univerzity a Fakultní nemocnice Ostrava a hlavní organizátor multioborové konference Porod 2023.

Přestože se to děje jen výjimečně, i při císařském řezu mohou nastat komplikace. Při celkové anestezii je to třeba vdechnutí obsahu žaludku, u lokální anestezie pak pokles krevního tlaku těhotné ženy.

Mezi další nebezpečí patří krvácení, poranění dělohy i okolních orgánů, infekce v ráně nebo v děloze a tromboembolická nemoc, při které se ucpou tepny.

Lékaři dnes umí udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vody

Děti

Císařský řez není výhodný ani pro dítě. Jeho tělíčko je při průchodu přirozenými porodními cestami vystaveno tlaku, který ho zbaví spolykané plodové vody. Spontánní porod navíc u dítěte navodí určitou míru stresu. Ten sehrává pozitivní roli v prvních okamžicích života. Pokud se ale narodí pomocí císařského řezu, může mu stimulace nutná pro normální poporodní adaptaci chybět a snadno u něj nastanou problémy, hlavně s dýcháním.

Pravda, komplikace, které doprovázejí císařský řez, jsou málo časté. To by však v maminkách nemělo probouzet falešný pocit absolutního bezpečí. Výzkumy také ukazují, že u dětí, které neabsolvovaly přirozenou pouť porodními cestami a nepřišly do kontaktu s mikroby matky, se v pozdějším věku častěji objevuje astma, alergie a problémy s imunitou.

Dlouhodobé dopady má císařský řez i na matky, ať už se jedná o sníženou plodnost, nebo například o špatné zahnízdění placenty v dalším těhotenství.

Navíc ani nelze tvrdit, že císařský řez je bezbolestný. Bolestí si matka dokonce užije více. Sice ne během porodu, ale po něm, zato většinou po výrazně delší dobu. Jedná se sice o poměrně malou operační ránu, ovšem bolestivou stejně jako u jiných operací dutiny břišní.

Spaní na zádech u těhotných zvyšuje riziko předčasného porodu

Zdraví

Císařský řez je problematický i z pohledu psychologů. Přirozený porod představuje totiž pro ženu zkušenost, která přispívá k jejímu lidskému zrání a rozvoji osobnosti. Výzkumy psychologů navíc ukazují, že matky, které zůstávají po porodu v kontaktu se svým dítětem, snáz sladí svůj spánek s jeho spánkem. Novorozenec se navíc lépe adaptuje na okolní svět, má menší potíže s dýcháním a méně neurologických potíží.

„Největší devízou přirozeného porodu je to, že se po něm matka velmi záhy zregeneruje a je možné prakticky hned po porodu přikládat dítě k prsu, být s ním v těsném kontaktu a navázat s ním okamžitě vztah. U císařského řezu toto nelze vždy zajistit, zvláště pokud operace proběhla v celkové narkóze. V tomto případě se musí odložit i časné přikládání novorozence k prsu matky,“ upozorňuje gynekolog Pavel Turčan.

Velkou roli v četnosti porodů císařským řezem hraje zvyšující se věk žen v době jejich prvního těhotenství, který v tuzemsku překročil třicítku. Problémem je také stoupající obezita rodiček.

Selhání srdce v těhotenství? Stále častější problém, o kterém se příliš neví

Děti

Lékaři dnes umí udržet těhotenství i několik týdnů po odtoku plodové vody

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám