Hlavní obsah

Politici si chtějí platy zmrazit, ale ty vyšší

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani poslední ze čtyř sněmovních výborů, které projednávaly znovuzmrazení platů politiků, nesouhlasil s návrhem vlády, aby se platy ústavních činitelů vrátily na úroveň loňského roku. Zatímco tři výbory již dříve vládní předlohu odložily, ústavněprávní výbor sice ve čtvrtek zmrazení přímo neodmítl, ale pokud by k němu mělo dojít, pak doporučily, aby se tak stalo na úrovni roku letošního.

Článek

Znamenalo by to, že platová základna, od níž se odvíjí suma, kterou berou politici, by nebyla 46 440, ale zůstala by na lednových 50 400 korunách.

Výbor také doporučil, aby se zmrazení vůbec netýkalo soudců, státních zástupců a ani jiných činitelů než politiků. Do konce roku 2007 by podle jeho členů neměly růst příjmy pouze u poslanců, senátorů, prezidenta republiky a vlády.

Poslanci se také shodli na tom, že by si bývalí prezidenti zasloužili vyšší rentu, než kterou jim přiznal parlament na výši 100 000 korun. Zdeněk Koudelka (ČSSD) to odůvodnil tím, že částka 50 000 korun, která je z toho určena na provoz kanceláře exprezidenta, je nižší než mají poslanci v hlavním městě.

Doporučil, aby se napříště renta nestanovovala pevnou částkou, ale 1,2 násobkem platové základy. Pokud by Sněmovna jeho návrh schválila, Václav Havel by měl nárok na dvacet tisíc korun měsíčně více. Znamenalo by to 60 tisíc jako rentu a stejnou sumu na provoz kanceláře.

Chytka: šéfové krajů mají více

Podle Radima Chytky (ODS) poslanci tím, že mají zmrazené platy již od roku 2002, berou nyní méně než jiní funkcionáři ve volených orgánech. Podle jeho informací bere primátor Ostravy 60 tisíc, jeho náměstci přes šedesát a hejtman 80 tisíc korun.

Od letošního 1. ledna činí základní hrubý plat poslanců a senátorů 54 500 korun. Nová platová základna je 50 400 korun, zbytek tvoří rozpuštění takzvaného třináctého platu. Ministři pobírají 103 900 korun a místopředseda vlády 125 500 korun hrubého.

Polepšili si i prezident, šéfové Nejvyššího kontrolního úřadu a Bezpečnostní informační služby a soudci. Ústavních činitelů je 350, soudců asi 3000 a státních zástupců zhruba 1000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám