Hlavní obsah

Politici: chování Kuby nemůžeme akceptovat

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyhoštění senátora Karla Schwarzenberga nenechalo českou politickou scénu bez odezvy. Politici většinou volají po odvetě. Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) kroky kubánské strany odsoudil. "Budu požadovat vysvětlení od kubánského velvyslance v Praze, proč došlo k vyhoštění senátora, a zároveň požádám, aby tvrdě zasáhl ministr zahraničí Cyril Svoboda k objasnění, co se odehrálo na Kubě," řekl na dotaz Práva.

Článek

Chování kubánských úřadů označil za neakceptovatelné předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj podobné kroky nemohou ovlivnit postoj ČR. "Nakonec to bude Kuba, která bude muset své chování změnit," odhadl Zaorálek.

Podle svých slov patří k zastáncům kroků, jimiž ČR navazuje na nejlepší tradice helsinského procesu, který začal v 70. letech. "K tomu patří také podpora demokratických reforem na Kubě," uvedl.

Laštůvka pro odvetu

Šéfa zahraničního výboru Sněmovny Vladimíra Laštůvku (ČSSD) snad ještě více než vyhoštění politiků pobouřilo to, že kubánské velvyslanectví neudělilo vízum náměstkovi ministra Pavlu Svobodovi. "Jsem důsledně pro reciproční opatření," řekl Právu Laštůvka.

Podle něj se princip reciprocity v české zahraniční politice téměř nevyužívá. "Jednou něco přejdeme, podruhé se shrbíme," konstatoval a jako příklad uvedl "nedůstojné zacházení s českými diplomaty na amerických letištích".

Reciproční opatření na Schwarzenbergovo vyhoštění vůči Kubě je ze strany Černínského paláce zcela namístě a mělo by přijít rychle, dodal šéf zahraničního výboru.

Vládní zmocněnec pro lidská práva a místopředseda US-DEU Svatopluk Karásek pro Právo uvedl, že s Kubou se vedou dlouholeté debaty o porušování lidských práv, a připomenul věznění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka.

"Tentokrát šlo o mírnější formu kubánské represe vůči lidem, kteří tam chtějí pomoci disidentskému hnutí a rodinám uvězněných. Fidel Castro je čím dál tím více zavilejší a snad ho z toho může vysvobodit jen smrt," tvrdil Karásek.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS) označil kroky kubánských úřadů za "jeden z posledních počinů Fidela Castra. A možná je otázka, jestli jedním z důvodů vyhoštění senátora není to, že je hrabě," uvedl.

Balín: může to prodloužit izolaci

Poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová, která se osobně při své návštěvě před několika lety setkala s Castrem v Havaně, nechtěla incident obšírněji komentovat, neboť nezná pozadí kauzy.

"Ke mně se tam všichni chovali slušně, šlo až o nadstandardní zacházení, tak v tomto případě a v tuto chvíli nelze říci, že šlo o nepřiměřený zásah," uvedla na dotaz Práva. Podle ní zřejmě nešlo jen o snahu Schwarzenberga setkat se s disidenty, neboť jiným zájemcům takové schůzky bývají v této zemi umožněny.

Senátor Vlastimil Balín (KSČM) však vnímá vyhoštění svého kolegy z horní komory za velmi nešťastný krok, neboť podle něj nešlo o vměšování do vnitřních záležitostí této země. "Tento incident může i nadále zbytečně držet Kubu v mezinárodní izolaci," uvedl.

Reklama

Související články

Kuba vyhostila českého senátora Schwarzenberga

Kuba ve čtvrtek vyhostila českého senátora Karla Schwarzenberga, který před několika dny přiletěl do Havany na setkání kubánských disidentů. To začalo v pátek...

Výběr článků

Načítám