Hlavní obsah

Policista nelegálně sháněl výpisy mobilu soudce Rychetského

Varnsdorfský policista Marian Hudec si nechal posílat výpisy telefonních hovorů významných lidí. Mezi oběťmi byl šéf Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, právník blízký ČSSD Miroslav Jansta nebo manažer společnosti ČEZ Daniel Rous. Hudec tvrdil, že jejich čísla souvisí s vyšetřováním obchodu s bílým masem na severu Čech. Měla to však být jen záminka, jak se k výpisům dostat. Zatím není jasné, pro koho Hudec citlivé informace zjišťoval.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Hudec byl údajně členem vyšetřovacího týmu, který se zabýval případem kamerunského obchodníka, jenž organizoval fingované sňatky a obchodoval s lidmi. Do tohoto spisu pak přidal čísla některých významných lidí a soudci napsal, že majitele telefonu nezná, ale číslo určitě souvisí s případem. Soud pak získání výpisu povolil.

Informoval o tom deník MF Dnes. „Byl to pro nás jen formální úkon, neměli jsme možnost si něco ověřit,“ sdělil listu předseda děčínského soudu Miroslav Kureš. Hudec nosil žádosti soudu často v pátek odpoledne nebo o víkendu, pak o nich rozhodoval soudce, který měl právě službu, píše deník.

„Ano, při vyšetřování případu sňatků se nechávala dělat nějaká telefonní čísla. Bylo to přes jistý zdroj, který tam byl,“ řekl listu Hudec. Nepamatuje si ale prý, o jaká čísla šlo. Že by mezi nimi byl i Rychetský, popírá. „Já bych se k takovým číslům v životě nedostal,“ dodal.

Hudec spolupracoval s ABL

MF Dnes na případ narazila, když rozkrývala aktivity bezpečnostní agentury ABL, která v té době patřila neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Agentura totiž disponovala výpisy bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse za období od října 2009 do ledna 2010. Deník se o tom dozvěděl ze zdrojů ABL a získal i kopii těchto výpisů, z nichž je zřejmé, že s nimi pracovala detektivní divize firmy. Výpisy obstaral právě Hudec.

Hudec kromě Rouse a Rychetského podobně sledoval zhruba 30 dalších lidí. Kdo si výpisy u něj objednával, se zatím neví. „Mohu potvrdit, že mě v minulých dnech kontaktovala inspekce. Podepsal jsem však závazek mlčenlivosti,“ řekl deníku Jansta, jehož Hudec prověřoval od 1. října 2009 do 20. ledna 2010, tedy v době, kdy jej bývalý šéf ODS Mirek Topolánek spojil s kauzou Opencard. O výpis Rychetského telefonu policista požádal 16. října 2009. Bylo to měsíc poté, co ÚS zrušil předčasné volby do Sněmovny.

Inspekce a žalobci střeží detaily

Inspekce ani státní zastupitelstvo se k případu zatím nevyjadřují. „Případ prověřujeme. Bližší podávání informací ale není možné. Dozorový státní zástupce vydal pokyn o zákazu poskytování informací,“ řekl deníku šéf inspekce Dušan Brunclík. Žalobce i detektivové se chtějí dopátrat k tomu, kdo za případem skutečně stojí a obávají se, že prozrazení detailů by mohlo vyšetřování uškodit.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora se z výpisu dá sestavit denní režim. Zmapují se tak aktivity sledovaného. Zajímavé jsou i časové údaje, například kdo kdy komu volá.

Policista Hudec je již kvůli jinému případu obžalován ze zneužití pravomoci a osobních údajů. Údajně pomohl soukromému detektivovi obstarat citlivé informace pro jeho klienta, napsala MF Dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám