Hlavní obsah

Policie v kauze Čapí hnízdo finišuje, konečný návrh teprve připraví

Aktualizováno

V kauze Čapí hnízdo je nutné ještě provést administrativní úkony, obvinění se musí seznámit se spisem, policie následně vypracuje konečný návrh. V případu čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně či někdejší členka představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

O postupu státního zástupce informoval v pátek mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Vyšetřování bylo doplněno především o, byť blíže nespecifikované, tak avizované výslechy svědků. S ohledem na procesní postupy vyplývající z trestního řádu je ve věci nutné ještě provést především administrativní úkony. Těmito chybějícími úkony je například seznámení obviněných se spisovým materiálem a vypracování konečného návrhu," uvedl Cimbala.

Když nedostal 350 tisíc, změnil svědek výpověď o Čapím hnízdě

Krimi

Následně policie předloží spis dozorujícímu státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi k rozhodnutí. „Dle časového harmonogramu se předpokládá, že policejní orgán bude ve věci postupovat bez zbytečných průtahů,” dodal Cimbala.

Šaroch vrátil spis policii k došetření koncem srpna. Došlo mimo jiné na výslechy dalších svědků včetně Andreje Babiše mladšího a exmanažera Čapího hnízda. Kriminalisté na to dostali čas jen dva týdny, tedy do 15. září.

Otec ze mě udělal bílého koně, řekl Babiš mladší po výslechu

Krimi

Postup samotného státního zástupce v kauze Čapí hnízdo zároveň přezkoumává také Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok.

Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uvedl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Babiš Čapímu hnízdu šéfoval, obrátil svědek

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii

Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo kriminalistům k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se objevily po jeho ukončení. Žalobci jde...

Výběr článků

Načítám