Hlavní obsah

Policie takřka po roce od zásahu v bytové kauze netuší, co skrývá zabavená technika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v říjnu provedli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu několik razií v Brně, při nichž cílili na lidi, kteří se prý dopouštěli machinací s městským majetkem. Jedna z prohlídek se uskutečnila i v advokátní kanceláři vlivného lidoveckého politika Filipa Ledera. Policisté zde zabavili mimo jiné notebook, telefon a tablet. Jenže co za data tato technika skrývala, není dodnes známo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Protože starosta městské části Brno-Žabovřesky a brněnský zastupitel Leder je advokátem, věci z jeho kanceláře nemohli policisté jen tak odnést a prozkoumat. Podle zákona jsou totiž chráněné advokátní mlčenlivostí. O tom, zda je budou moci vyšetřovatelé prozkoumat, tak musí rozhodnout soud.

Zde ale došlo k nečekanému zádrhelu, který jako by vypadl z nějaké absurdní komedie. Proto, aby soudce rozhodl, zda věci, v tomto případě data z výpočetní techniky, vydá, či nikoli, musí se s nimi seznámit, aby posoudil, zda nějak souvisí s případem. Jenže výpočetní technika je zaheslovaná, a tak se soudce nemůže do telefonu ani počítače podívat a rozhodnout. Na pomoc proto povolal znalce, který ovšem konstatoval, že technika je zaheslovaná, a tak se do ní nedostane.

Znalec svůj neúspěch potvrdil v pátek při jednání u brněnského krajského soudu, který má ve věci rozhodnout. „Notebook je zašifrovaný způsobem, který je velice masivní a stabilní. Zkoušel jsem různé varianty řešení, ale nešlo to. Neznám žádná zadní vrátka, kterými by se to dalo obejít. Prostě musíte znát heslo,“ krčil rameny.

Razie v Brně: Co říká policejní spis o pokusu ovládnout brněnskou Pískovnu Černovice

Krimi

Na dotaz soudce Miroslava Nováka, zda se mu podařilo dostat aspoň do mobilu či tabletu, znalci nezbylo než rezignovaně rozhodit rukama a přiznat, že ani tam neuspěl. Soudce Novák pak rozhodl, že zkusí oslovit dalšího znalce, který by snad mohl být úspěšnější, a jednání odročil na neurčito.

Šlo prý o byty a Pískovnu

„Absolutně nerozumím tomu, proč to trvá tak dlouho. Věci jsou zajištěny už jedenáct měsíců a já je docela nutně potřebuji ke své práci. Absolutně nechápu tyto prodlevy. V zařízeních není podle mého názoru vůbec nic a já nechápu, proč jsem předmětem tohoto řízení,“ řekl Právu po jednání Leder.

Jeho obhájci navíc upozornili, že do spisu se dostala stará advokátní faktura, která byla při razii mezi zabavenými dokumenty, a státní zastupitelství se s ní tak mohlo seznámit, aniž by o tom soud rozhodl. Zvažují proto podání ústavní stížnosti.

Dozorující státní zástupkyně brněnské kauzy Petra Lastovecká reagovala po jednání soudu jen stručně: „S rozhodnutím soudu jsem spokojena.“

Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, hledali loni policisté u Ledera důkazy týkající se možných machinací při privatizaci městských domů v Brně, ale také ovládnutí Pískovny Černovice.

Oba případy totiž podle detektivů propojuje Lederův klient a kamarád Michal Horký, jenž po razii skončil ve vazbě. Ve stejný den policisté prohledali i kancelář Lederova stranického kolegy a bývalého prvního náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka, nynějšího ministra životního prostředí. Leder ani Hladík nebyli z ničeho obviněni.

Část stíhaných v kauze černovické pískovny byla propuštěna z vazby

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám