Hlavní obsah

Drobila vyslýchala protikorupční policie, řada je na Nečasovi

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který figuruje v kauze možné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP), už byl ve čtvrtek podat vysvětlení jako svědek u protikorupční policie. Policie vede v této kauze trestní řízení v souvislosti s trestním oznámením podaným bývalým šéfem fondu Liborem Michálkem. Informaci potvrdil Právu důvěryhodný zdroj. Podle něj k podání vysvětlení zřejmě v nejbližších dnech zamíří i premiér Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Policie případ šetří na základě trestního oznámení, které podal odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek. Podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové bylo trestní oznámení Michálka předáno žalobcům z Prahy 4, kteří budou celou kauzu dozorovat.

„Zároveň v této věci protikorupční policie zahájila na základě oznámení zmíněného muže 16. prosince úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži,“ řekla Zenklová.

Oznámení se podle ní týká neznámých pachatelů z řad SFŽP, samotného ministerstva životního prostředí a zástupců některých společností.

V případě obvinění a soudní dohry by možným pachatelům hrozily podle trestního zákona dva roky až osm let vězení.

Trestní oznámení na Nečase

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zároveň obdrželo v pátek trestní oznámení na premiéra Nečase v souvislosti s údajnou korupční kauzou na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Podal ho rakouský občan českého původu Philipp Janýr, který se v minulosti angažoval v případech odsouzených vrahů Rostislava Roztočila a Jiřího Kajínka. Právu to potvrdila šéfka žalobců z Prahy 1 Šárka Pokorná.

Informace o zahájení prověřování následně potvrdil i mluvčí protikorupčních policistů Roman Skřepek, který doplnil, že někteří z účastníků už byli podat na policii vysvětlení, jiné to ještě čeká.

Janýr na základě článku v pátečním vydání Práva podal trestní oznámení vedle Nečase také na Drobila a šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula. „Vyhodnocujeme ho, a poté rozhodneme, zda oznámení předáme policii k šetření,“ řekla Právu Pokorná.

Podle tří právníků z pěti, které Právo oslovilo, se Nečas mohl dopustit trestného činu, když v říjnu neoznámil podezření z korupce na SFŽP policii. Premiér obdržel závažné informace nejprve e-mailem od tehdejšího šéfa fondu Libora Michálka, následně s šéfem fondu osobně jednal ředitel Lubomír Poul.

„Z důvodu opatrnosti jsem dnes podal u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení na Petra Nečase, Pavla Drobila a Lubomíra Poula, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu,“ napsal v pátek Právu Janýr.

"Orgány jsou povinny samy zahájit řízení, ale..."

“V této souvislosti musím připomenout, že orgány činné v trestním řízení jsou sice povinny samy od sebe začít tuto věc šetřit, avšak v minulosti opakovaně policie a státní zastupitelství tvrdily, že nedostaly odpovídající podnět. Toto trestní oznámení má této situaci předejít,” doplnil Janýr.

Jiné trestní oznámení obdrželo před několika dny také Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Podal ho sám nyní již odvolaný ředitel SFŽP Michálek.

“Trestní oznámení postupujeme pražskému městskému státnímu zastupitelství. V tuto chvíli je ale irelevantní kde, kdy a kým bylo podáno, protože máme informace, že předtím se dotyčný obrátil přímo na policii, která od pondělí přímo tu věc vyřizuje,” dodala mluvčí VSZ Irena Válová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám