Hlavní obsah

V Praze si nezahraje. Policie na letišti otočila ruskou tenistku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na pražském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA v areálu pražské Sparty na Stromovce.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Václava Havla. Ilustrační snímek

Článek

„Včera v podvečerních hodinách byla policisty provedena pobytová kontrola na mezinárodním letišti v Praze, při níž byla zjištěna cestující ruské státní příslušnosti,“ řekl Novinkám mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Podle něj byl cizince, která zde neměla povolení setrvat, vystaven příkaz k opuštění republiky do 24 hodin. Podle informací policie žena už ČR opustila. O žádných dalších vyhoštěných osobách policie informace nemá.

Djokovič označil vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu za šílené

Zahraniční

Na Twitteru ministerstva vnitra se pak objevila zpráva, že v reakci na nevpuštění ruské tenistky na turnaj do Prahy nepřijedou ani další ruské a běloruské tenistky.

Původně přihlášená Ruska Jevgenija Rodinová se sice kvůli zranění odhlásila, v listině přihlášených do hlavní soutěže ale dál figuruje Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace pak měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová.

„Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli již není na území České republiky. Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským či běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly,“ uvedl ředitel turnaje Miroslav Malý.

„Vedení turnaje plně respektuje aktuální postup státních orgánů. Nepředpokládáme, že se za této situace nadcházejícího turnaje účastní jakákoli hráčka s ruským či běloruským občanstvím,“ dodal Malý.

Akce tenisové organizace WTA se uskuteční v areálu pražské Sparty ve Stromovce od 31. července do 6. srpna.

Vláda v červnu v reakci na trvající invazi na Ukrajinu schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na českém území.

Už minulou sobotu nedostala víza na turnaj WTA ve Varšavě, který probíhá v tomto týdnu, ruská tenistka Věra Zvonarevová, a musela se vrátit z varšavského letiště domů.

KOMENTÁŘ: Džábirová ve Wimbledonu přece jen vyhrála. Nad islámskými fundamentalisty – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám