Hlavní obsah

Pokuta Praze za zvýhodňování slabších hybridů platí. ÚOHS ji však snížil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní město Praha musí zaplatit pokutu 740 tisíc korun za pravidla pro parkování hybridních vozidel, která znevýhodňovala majitele vozů se silnějším spalovacím motorem. Pravomocně o tom rozhodl ve čtvrtek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zamítl námitky magistrátu. Úřad současně snížil pokutu z původních 984 tisíc korun.

Foto: Novinky

vlajka budova magistrát Praha

Článek

Antimonopolní úřad v prvoinstančním rozhodnutí udělil pražskému magistrátu pokutu 984 tisíc korun za to, že od 17. dubna 2018 do 30. dubna 2019 zvýhodnil při parkování na zónách placeného stání majitele hybridů s výkonem spalovacího motoru nižším než 135 kW. V té době město řídila primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová a náměstkem pro dopravu byl Petr Dolínek (ČSSD).

Obrana dostala půlmiliardovou pokutu za nákup vrtulníků

Domácí

Současný předseda úřadu Petr Mlsna nyní rozhodl o zamítnutí rozkladu proti pokutě a potvrdil diskriminační jednání. Současně ale jeho úřad snížil výši pokuty. „Ve svém rozhodnutí (Mlsna) konstatoval, že k protisoutěžnímu jednání docházelo v období od 17. dubna 2018 do 12. února 2019. Vzhledem k úpravě délky trvání přestupku bylo nutno příslušně snížit uloženou pokutu na 740 tisíc korun,” zdůvodnil úřad krok na svém webu.

Kromě zkrácení doby a s tím související výše pokuty se nic nezměnilo. Úřad má stále za to, že rozhodnutí hlavního města z dubna 2018 bylo diskriminační a mohlo narušit hospodářskou soutěž na českém trhu.

„Z prodejců hybridních automobilů zvýhodňovalo pouze ty, kteří prodávali vozidla s výkonem motoru do 135 kW, míní ÚOHS. Nařízení podle něj mohlo zvýhodnit některé podnikatele, ti si tak mohli snížit své náklady v řádech desítek tisíc korun oproti konkurenci využívající hybridní vozy s výkonnějším spalovacím motorem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám