Hlavní obsah

Pokud ANO neustoupí, ČSSD možná ukončí vyjednávání o vládě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud hnutí ANO a Andrej Babiš neustoupí požadavkům ČSSD, strana by na sobotním sjezdu mohla ukončit vyjednávání o vládě. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to na Hradě řekl šéf ČSSD Jan Hamáček a druhý muž strany Jiří Zimola.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a místopředseda Jiří Zimola

Článek

„Jediným tématem bylo vyjednávání o vládě. Informovali jsme pana prezidenta o tom, jak pokročily debaty o programu, k jakým shodám jsme dospěli, o tom, jaké neshody zůstávají, a že nás čekají dvě klíčová jednání,” řekl Hamáček. Ta se uskuteční ve středu a ve čtvrtek večer.

„Informovali jsme pana prezidenta i o tom, že v sobotu nás čeká sjezd, na kterém jsme povinni oznámit výsledky našeho vyjednávání, a že je docela možné, pokud se nezmění status ze strany ANO a pana Babiše, že budeme sjezdu předkládat i variantu ukončení jednání,“ dodal Zimola. Prezident to podle něj vzal na vědomí.

ČSSD chce finance nebo vnitro

ČSSD už minulý týden uvedla, že by mohla tolerovat trestně stíhaného Andreje Babiše jako premiéra, pokud by dostala pět ministerstev a mezi nimi resort vnitra nebo financí.

S tím však ANO nesouhlasí a vzalo si týden na rozmyšlenou. Spekuluje se však o tom, že soc. dem. by mohla získat resort vnitra a v jeho čele by měl stanout Hamáček.

Se Zemanem se lídři soc. dem. setkali už začátkem února v Lánech. Prezident naopak navštívil mimořádný sjezd ČSSD, kde apeloval na to, aby strana vyjednávala s hnutím ANO o vládě. Sjezd ČSSD bude pokračovat v sobotu v Hradci Králové.

Výběr článků

Načítám