Hlavní obsah

Podvodníci s falešnou pokutou málem napálili i brněnského radního

Právo, Dalibor Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámí podvodníci se už více než měsíc snaží přivydělat na důvěřivosti Brňanů. Stovky z nich v poště našli upomínající dopis se složenkou na 500 korun: Zaplatit mají za dopravní přestupek, kterého se nikdy nedopustili. Minulý týden podobné psaní přišlo i náměstkovi brněnského primátora Ladislavu Mackovi (ČSSD).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na první pohled se psaní podvodníků od toho oficiálního moc neliší. Na papíře s hlavičkou brněnského magistrátu odbor nedoplatkového řízení vyzývá občany k zaplacení údajného dopravního přestupku.

„Vyzýváme Vás k zaplacení nedoplatku v celkové výši 500 - Kč do 10 dnů. Neuhradíte-li shora uvedený nedoplatek ve stanovené lhůtě, přikročíme k jeho vymáhání, čím vám vzniknou náklady s tím spojené,“ píše se v přiloženém dopise.

Nechybí ani razítko magistrátu a kontakt na fiktivní úřednici Marii Ondráčkovou. Samotná složenka je předtištěná a na první pohled splňuje všechny formální záležitosti. Pouze bankovní číslo, na které mají upomínaní uhradit požadovanou sumu, je falešné. „Jako běžný pracující člověk bych si dokázal představit, že bych takovému psaní uvěřil. Zvlášť dnes v období nakupování vánočních dárků je to zvlášť nehorázný podvod. Lidi, kteří denně v novinách čtou o tom, že i za malý finanční dluh, mohou exekutoři po letech požadovat desetitisícové náhrady, tak může taková upomínka pořádně vystrašit,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Složenka i obálka, v níž chodí, působí velmi věrohodně.

Policie případ řeší už od poloviny října. Lidé fiktivní pokutu od skutečné výzvy odliší podle Onderky jednoduše. Na pravé poukázce magistrátu bude číslo účtu 172523/5400 s identifikátorem The Royal Bank of Scotland N.V.(RBS). Číslo účtu i variabilní symboly k typům plateb jsou zveřejněny na webových stránkách města. Lidé podle primátora mohou také na magistrát zavolat, aby si platbu ověřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám