Hlavní obsah

Podél dálnice D5 už visí desítky pastí na sršně asijské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj

Podél dálnice D5 už visí desítky pastí na sršně asijské. Většinou se nacházejí poblíž úlů. Invazní druh hmyzu, jenž se loni poprvé objevil v České republice, totiž zabíjí právě včely.

Foto: Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Sršně asijské, které objevili zaměstnanci továrny v Hrádku na Rokycansku při vykládce kamionu.

Článek

Pasti umístili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR třeba ve Svaté Kateřině a u Nové Hospody na Tachovsku, v Nýřanech na severním Plzeňsku, Rudné u Prahy a také přímo v krajské metropoli. „Je důležité sledovat hlavně okolí dálnice D5, která je potenciálně nejrizikovějším místem,“ vysvětlil Zdeněk Myslík.

Právě touto cestou se sršně asijské zřejmě dostaly do tuzemska. První jejich hnízdo se vyskytlo v plzeňské městské části Skvrňany. Následovala Rudná u Prahy, kam mohl invazní druh hmyzu přivézt kamion ze zahraničí.

Ve třetím případě se tato varianta potvrdila. V Hrádku u Rokycan zaměstnanci jedné z tamějších továren viděli při vykládce kamionu několik sršní asijských a okamžitě kontaktovali odborníky. Jednalo se o náklaďák z Francie.

První past na sršně asijské už visí v Plzni. Jako návnada posloužilo i místní pivo

Domácí

Ve výzkumném centru RTI plzeňské strojní fakulty vyvinuli a vyrobili past na sršně asijské.Video: Klára Mrázová, Novinky

Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR řekl, že už instalovali desítky pastí. A šlo o různé druhy, ať už komerční z ciziny, nebo i speciální, vyvinuté na Západočeské univerzitě v Plzni.

„V drtivé většině jsou pasti poblíž úlů. Je to ideální způsob, protože včelaři budou i doplňovat návnady a místo kontrolovat. Pokud uvidí cokoliv podezřelého, hned nás kontaktují,“ ocenil Görner.

Uvnitř pasti je nádobka se sladkou šťávou. Návnada je přikrytá víčkem, takže sršně ani jiný hmyz se v ní neutopí. „Hlavní vletový otvor do pasti je ve tvaru nálevky. Sršně se dostanou tam, ale zpátky už ne. Po obvodu jsou menší výletové otvory, které poslouží drobnějšímu hmyzu,“ vysvětlil Myslík.

Sršně asijské jsou zpět. Našli je v kamionu na Rokycansku

Domácí

Görner připomněl, že pasti slouží pouze jako doplněk k přímému pozorování a nemohou sršně asijské vychytat. „Pokud se v nich objeví, je třeba napnout síly a pokusit se dohledat a zlikvidovat hnízdo,“ zdůraznil.

Jakýkoliv podezřelý výskyt mohou lidé hlásit na mailovou adresu: invaznidruhy@nature.cz nebo přes aplikaci Nahlaš sršeň a přiložit také fotografii. „Stále platí, že hlavním pomocníkem při objevu nových jedinců je právě veřejnost. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ podotkl Görner.

Sršně asijské se objevily také v Rudné u Prahy

Domácí

Výběr článků

Načítám