Hlavní obsah

Sršně asijské jsou zpět. Našli je v kamionu na Rokycansku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrádek u Rokycan

Přírodovědci potvrdili další výskyt invazních sršní asijských v České republice. Obávaný hmyz se minulý týden objevil v Hrádku na Rokycansku, kam sršně přivezl kamion z Francie.

Foto: Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Zaměstnanci fabriky v Hrádku u Rokycanska objevili při vykládce kamionu sršně asijské

Článek

Informaci zveřejnila v úterý dopoledne Agentura pro ochranu přírody a krajiny ČR. Její zástupce Tomáš Görner Novinkám sdělil, že hmyz našli zaměstnanci tamější fabriky minulý čtvrtek, a to při vykládce kamionu. „Je skvělé, že si sršní všimli. Hned je nafotili a vše nám poslali,“ chválil.

Na místě létaly tři sršně. „Kvůli výjimečně teplé zimě byly aktivní. Včera jsme odchytili ještě jednu samici,“ přiblížil v úterý Görner. Doplnil, že budou zkoumat, jestli šlo o královnu, nebo dělnici.

Podle Görnera je nepochybné, že hmyz se dostal na Rokycansko kamionem z Francie. Přírodovědci lokalitu nadále sledují. Do továrny dají speciální odchytové pasti.

„Po celou sezonu plánujeme oblast monitorovat. Budeme také hledat, jestli se někde v okolí neobjeví hnízdo,“ nastínil.

Hnízdo sršní asijských už je pryč. Zlikvidovali ho plzeňští hasiči

Domácí

Pokud by totiž některé královny z kamionu nepozorovaně vylétly, mohly by přečkat teplou zimu a založit nové hnízdo. „Teď by nám pomohlo, kdyby ještě teploty klesly,“ doplnil odborník.

Zároveň znovu požádal veřejnost, aby je v případě dalšího podezření kontaktovala. Stačí poslat e-mail na adresu invaznidruhy@nature.cz a doplnit o fotografie a popis.

Vůbec poprvé se sršně asijské, které jsou invazní a zabíjejí včely, vyskytly v České republice loni na podzim. Jednalo se o Plzeň, konkrétně městskou část Skvrňany. Hnízdo se sedmi až osmi tisíci jedinci sundali ze stromu hasiči. Pak ho dál zkoumali odborníci ze Západočeského muzea.

V plzeňské nemocnici skenovali hnízdo sršní asijských, jako by to byla těhotná žena

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám