Hlavní obsah

První past na sršně asijské už visí v Plzni. Jako návnada posloužilo i místní pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Přírodovědci už instalovali první past na sršně asijské. Umístili ji do areálu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), jejíž vědci speciální zařízení vyvinuli a na míru vyrobili. Jako návnadu dovnitř dali sirup, bílé víno a pivo. Iniciativu ocenil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jenž se čtvrteční akce zúčastnil.

Ve výzkumném centru RTI plzeňské strojní fakulty vyvinuli a vyrobili past na sršně asijskéVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Past je z plastu, konkrétně z PVA, což je polyvinylalkohol. „Vyzkoušeli jsme víc metod, včetně 3D tisku, ale zvítězil nakonec tenhle materiál, protože je v přírodě plně odbouratelný,“ uvedl Zdeněk Hadrbolec, technik výzkumného centra RTI plzeňské strojní fakulty.

Metodu zhruba měsíc ladili. „Ve stroji je jedna ze dvou forem. Uzavře se, injektor nastříkne roztavený plast. Chvilku se počká, až vystydne. Forma se rozevře a vyndáme hotový kus,“ popsal.

Sršně asijské se objevily také v Rudné u Prahy

Domácí

Past se skládá pouze ze dvou částí, které se jednoduše složí do sebe. „Vletový otvor má v nejužším místě osm milimetrů, ve výletovém pět až šest. Sršně se tedy dostanou dovnitř, ale už ne ven,“ vysvětlil Tomáš Görner z Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a Tomáš Görner z Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR.

Odborníci z RTI vyrobí 80 kusů. „Zatím to bude stačit. Musíme zjistit, jestli jsou pasti účinné a vyhovují. Pokud ano, můžeme se bavit o vyšších počtech,“ pokračoval. S instalací začali ve čtvrtek v lesoparku univerzitního kampusu na Borech, nedaleko včelích úlů.

Zhruba dva kilometry vzdušnou čarou odtud se loni objevilo vůbec první hnízdo sršní asijských, konkrétně v korunách akátu v městské části Skvrňany. Hasiči ale jejich obydlí zlikvidovali.

Následně ho zkoumali odborníci ze Západočeského muzea v Plzni. „Pasti bychom měli dávat až v pětikilometrovém perimetru,“ nastínil Görner. Jako návnada posloužil sirup, bílé víno a plzeňské pivo. „Víno se dává kvůli tomu, aby nelákalo včely,“ vysvětlil entomolog Jan Walter ze Západočeského muzea.

Sršně asijské jsou zpět. Našli je v kamionu na Rokycansku

Domácí

Sršně asijské jsou invazní druh hmyzu, jenž zabíjí včely. Často se vyskytují právě nedaleko úlů i vodních zdrojů. Podle Waltera totiž vodu potřebují ke stavbě svého obydlí. Nejdříve si založí první malé hnízdo. „Do něj královna naklade vajíčka, aby se vyvinuly dělnice, které se o ni starají. Až potom si kolonie postaví druhé už velké hnízdo,“ upozornil.

Ministr životního prostředí vyzdvihl nápad z výzkumného centra i samotnou iniciativu přírodovědců. „Ve Francii je výskyt sršní asijských velkým problémem. My nechceme situaci podcenit,“ zdůraznil. Dokáže si představit, že by výrobek z RTI mohli v budoucnu distribuovat po celé České republice. Detaily ještě nejsou domluvené.

Podle Görnera dají do Plzně a nejbližšího okolí asi 40 pastí. Další půjdou do Rudné u Prahy a Hrádku nedaleko Rokycan, protože i tady objevili lidé invazní druh hmyzu. Vybrali rovněž lokality podél dálnice D5, protože zřejmě právě touto cestou doputovaly sršně asijské do ČR. „V případě Hrádku víme stoprocentně, že přijely kamionem z Francie,“ potvrdil.

Walter doplnil, že zaměstnanci firmy v Hrádku chytili dokonce živou královnu. „Poctivě jsem ji krmil. Chtěl jsem, aby založila primární hnízdo. Získali bychom díky tomu spoustu důležitých informací. Ale nakonec se to nepodařilo a máme ji v muzeu na špendlíku,“ uzavřel.

V plzeňské nemocnici skenovali hnízdo sršní asijských, jako by to byla těhotná žena

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám