Hlavní obsah

Počasí nepřálo, přesto se v Bílovci velikonočně hrkalo

Teplota kolem jednoho stupně, studený vítr a sníh s deštěm. Takové podmínky měli na Velký pátek dopoledne hrkači v Bílovci na Novojičínsku. Tentokrát je to neodradilo a tradiční velikonoční hrkání se zde uskutečnilo. Chtěli totiž vyrazit už na květnou neděli, avšak pořadatelé akci zrušili kvůli silnému dešti, který by mohl poškodit dřevěné hrkací nástroje.

V Bilovci se velikonočně hrkaloVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„S ohledem na nepříznivé počasí, hlavně sněžení, jsme dnes nakonec trasu průvodu zkrátili. Obešli jsme pouze náměstí,“ uvedl za organizátory Petr Škrobánek. Dodal, že důležité je to zachování tradice.

Tento zvyk bílovečtí věřící udržují od roku 2014. „S nápadem zavést u nás hrkání přišel tehdy náš farář, otec Lumír Tkáč. Šlo o to oživit tradice a lidem ukázat, že Velikonoce nejsou jen svátky konzumu, ale mají duchovní obsah. Chtěli jsme vyjít ven z kostela, aby nás veřejnost viděla,“ zavzpomínal jeden z bíloveckých farníků a hrkačů, čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk Taťák, který i letos do průvodu vyrazil.

Velký pátek není jen dnem tichého rozjímání, ale i kouzel a zázraků

Velikonoce
Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Bilovci se velikonočně hrkalo

Kromě něj v pátek dopoledne obešlo Slezské náměstí v Bílovci kolem 150 lidí. Vepředu nesli dva mladí věřící kříž, za nimi šlo devět mužů s dřevěnými hrkajícími nástroji a pak další lidé. Děti se ženami měly v rukou řehtačky. Průvod měl i několik zastavení, kdy se věřící modlili.

V minulosti se velikonočně hrkalo na vesnicích většinou už na začátku Svatého týdne, kdy si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista před jeho smrtí a následným vzkříšením. Velikonoční hrkání je náhradou za zvuky kostelních zvonů, které v průběhu roku oznamují čas a různé události. O Velikonocích ale vždy utichají.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Velikonoce se jarně tvářit nebudou

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám