Hlavní obsah

Pobočky zrušíme bez náhrady, říká šéf pošty

Česká pošta ještě probere se starosty, zda některé pobočky ke zrušení nenahradí nějaké jiné ve stejném městě. Počet tří stovek rušených poboček k půlce roku je ale definitivní, nenahradí je v místě ani pošta Partner. Právu to řekl pověřený generální ředitel podniku Miroslav Štěpán.

Foto: Robert Procházka, Právo

Česká pošta na ilustrační fotografii z 31. 3. 2023. Na snímku pobočka v Italské ulici.

Článek

Už za tři měsíce má skončit 300 poboček po celé zemi. Proč tak narychlo? Vy jste byl šéfem pobočkové sítě několik let, a jak se vyvíjí hospodaření pošty, se také vědělo?

K rušení poboček byla nutná změna legislativy, která nastala právě teď. Čím dříve pobočky zrušíme, tím více peněz ušetříme.

Některých místech, třeba v Praze 3, se ale ruší pět ze šesti pošt. Jinde to je možná méně, přesto zbude zase jen jedna. Jak může jedna pobočka obsloužit někde i vyšší desítky tisíc lidí?

Všechny propočty, které jsme si v souvislosti s rušením konkrétních pošt vypracovali, včetně datových analýz, ukázaly, že nově uspořádaná pobočková síť bude schopna zajistit dostupnost poštovních služeb.

KOMENTÁŘ: Povýšenost při rušení pošt – Alex Švamberk

Komentáře

Nicméně nepopíráte, že budou fronty a lidem to usnadní objednání se na čas. Těch tři sta rušených pošt, to je definitivní číslo?

Počet tří set zrušených poboček pošt se nemění. K diskusi je, zda pobočky, které chceme rušit, se ještě nevymění za jiné. To budeme ještě probírat se starosty.

Ti si stěžují, že jste s nimi nemluvili dopředu. Nepotřebujete souhlas samospráv?

Řídíme se platnou legislativou, ta souhlas obce při rušení pobočky nepožaduje.

Ministr Rakušan připustil, že někde by šlo ještě vyjednat zrušení jiné pošty „kus za kus“. Mnohé obce ale spíš volají po tom, aby aspoň přibyla pošta Partner. To může být třeba jedna přepážka na úřadě, v obchodě…

Tři sta pošt bude zrušeno bez náhrady. Poštu Partner lze zřídit místo poboček, které budou fungovat po 1. červenci.

Česká pošta: Když bude mít starosta argument, zrušíme jinou pobočku

Ekonomika

Takže nepočítáte s tím, že by jako náhrada za zrušenou pobočku někde vznikla pošta Partner?

Nepočítáme. Dostupnost poštovních služeb zajistíme podle platné legislativy, tedy 2900 pobočkami, mezi které patří i pošty Partner, jichž je aktuálně 819 po celé České republice.

Skončit bude muset zhruba 1500 zaměstnanců, nejen pošťačky. Zájem o ně má mít dopravní podnik, úřady práce, či dokonce vězeňská služba. Je to pravda? Budou potřebovat rekvalifikaci, nebo mohou rovnou přejít?

Ano, zmíněné podniky a úřady mají zájem. Kolik zaměstnanců nakonec odejde, to nedokážeme říct přesně, protože řada z nich přijme pozici někde jinde na České poště, třeba na pobočkách, které budou pokračovat.

Co se týče úřadu práce, tam by to byli přímo ti pracovníci za přepážkami. U vězeňské služby jsou to služební i neslužební pozice, tam je větší výběr napříč pozicemi.

Záleží, o co by měli zájem, něco může být spojeno s fyzickými testy. I policie shání lidi do administrativy, tam by také mohli najít uplatnění ti, kdo nebudou po 1. červenci pracovat na poště.

Když se ptáte na rekvalifikaci, jsou tam určitá specifika, takže nějakým školením by museli projít.

Pošta zrušila tendr na průzkum spokojenosti. Měl stát 40 milionů

Ekonomika

Kolik z rušených poboček je v budovách v majetku České pošty? Jakou mohou mít tržní hodnotu? A chystáte jen jejich prodeje, anebo i pronájmy?

Ze tří set rušených poboček patří zhruba jedna třetina nemovitostí České poště, ovšem jsou mezi nimi i některé v podílovém vlastnictví. Velká většina z tohoto počtu bude následně nabídnuta k prodeji. U zhruba dvou třetin jsme v nájemním vztahu, který bude zrušením poboček ukončen.

Hodnota budov bude určena znaleckými posudky a mohla by přesáhnout jednu miliardu korun. Následný prodej by proběhl podle pravidel, která uplatňujeme už nyní. Objekty budou nabídnuty za cenu, která vyplyne ze znaleckého posudku, obcím. Pokud nebudou mít zájem, pak proběhne nabídka nemovitosti k odkupu přes elektronickou aukci, kde objekt získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu.

Na seznamu rušených pošt došlo k chybným záměnám. Kde to bylo? Proběhla kontrola, zda takových nedopatření není ještě víc?

Kontrola proběhla, ale jsme jen lidé. Chyba se stala ve dvou případech, u pošt v Liberci a v Milevsku. Obě záměny jsme napravili.

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám