Hlavní obsah

Po válce byla v táboře pro neodsunuté Němce. S požadavkem na rehabilitaci neuspěla

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost 85leté Ingeborg Cäsarové ze Šumperka, která byla po druhé světové válce několik let zadržovaná v internačním táboře pro Němce ve Svatobořicích na Hodonínsku a žádala o soudní rehabilitaci. Podle soudu zákon o soudní rehabilitaci na tento konkrétní případ nedopadá.

Ústavní soud k případu Ingeborg CäsarovéVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Soudce zpravodaj Ludvík David označil případ za smutně zajímavý.

Cäsarová, která se vyhlášení nálezu kvůli zdravotnímu stavu nezúčastnila, byla jako dítě ve věku od 10 do 13 let po druhé světové válce zadržovaná v internačním táboře spolu se svými německými rodiči. Žena se stejně jako její rodina ničím neprovinila. U soudů - okresního v Hodoníně a krajského v Brně - se neúspěšně domáhala rehabilitace za internaci. ÚS zamítnutím udělal za případem definitivní tečku.

Podle soudce Davida z ústavně právního pohledu nebylo možné nalézt důkazy, které by naplňovaly zákon o soudní rehabilitaci, který je vymezen a týká se případů od 25. února 1948. Cäsarová, rozená Przybylová, pobývala v táboře s rodiči v letech 1947 až 1949.

Podmínka za krytí krádeže na vnitru platí, rozhodl napodruhé Ústavní soud

Krimi

„Zpětný přezkum bezprostředně poválečných právních aktů orgánů veřejné moci, vedoucích ke zbavení osobní svobody i k majetkovým sankcím, by znamenal přehodnocení období, v němž ještě zůstaly zachovány některé podstatné atributy demokratického státu," řekl soudce.

Rovněž ale uvedl, že stížnosti sice nebylo možné vyhovět, nicméně soud ve svém nálezu konstatoval, že rodina byla skutečně omezena na svobodě. To považuje právní zástupce stěžovatelky Lubomír Müller za posun oproti předchozím vyjádřením soudů a za alespoň částečnou satisfakci.

Foto: Právo

Soudce Ústavního soudu Ludvík David k případu Ingeborg Cäsarové

Do internačního tábora na Hodonínsku, který vznikl už za první světové války byli po konci druhé světové války umísťováni nejprve kolaboranti a zajatci a z rozhodnutí tehdejšího ministra vnitra v roce 1946 také vysídlovaní Němci.

Bohužel pozoruhodná historie  

Rodina stěžovatelky vysídlena nebyla, zůstala v táboře zavřená kvůli onemocnění. I když byl tábor označován i jako nemocniční středisko, podle ÚS i advokáta Müllera měl k takovému označení daleko. Lidé tam internovaní byli trestáni, museli snášet různé represe, byli omezeni na svobodě, četli jim korespondenci a podobně.

„Příběh stěžovatelky je lidsky velmi silný a zároveň je i součástí československé historie, která je v tomto případě bohužel pozoruhodná taktéž,“ uvedl mimo jiné soudce.

Sudetské Němce vítalo Bavorsko i vidlemi a postřikem DDT

Kultura

Internační tábor ve Svatobořicích vznikl za první světové války jako tábor pro uprchlíky před ruskou frontou, uvedla ČTK. Mezi válkami sloužil jako chudobinec a tranzitní tábor pro vystěhovalce ze Slovenska. Nacisté tam za druhé světové války drželi příbuzné uprchlých Čechů a vojáků zahraničního odboje. Později do Svatobořic převezli také děti rodičů popravených za heydrichiády.

Bezprostředně po válce byli v táboře kolaboranti a zajatci, posléze nevysídlení Němci. Formálně se změnil ve starobinec a „nemocniční středisko”.

Je to moc často. Ústavní soud se zastal rodičů kvůli nařízenému styku syna s prarodiči

Domácí

Okresní soud v Hodoníně loni v lednu žádost Cäsarové o soudní rehabilitaci zamítl. Krajský soud v Brně zamítavé rozhodnutí potvrdil s tím, že pobyt rodiny ve svatobořickém zařízení byl důsledkem Postupimských dohod a dekretů prezidenta republiky a že ve skutečnosti to pro ně byl „akt milosrdenství”.

Cäsarová ve stížnosti uváděla, že podle Postupimských dohod měl odsun Němců skončit v létě 1946 a z dohod nevyplývá žádné oprávnění dále zadržovat německé obyvatelstvo, které nebylo zahrnuto do odsunu.

ÚS shledal pochybení obecných soudů pouze stran závěrů a označení internace jako milosrdného aktu a konstatoval, že požadavek Cäsarové nemá právní oporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám