Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal zloděje z nouzového stavu

• Aktualizováno

Recidivista, který v době nouzového stavu ukradl v obchodě věci za dva tisíce korun, uspěl u Ústavního soudu (ÚS) se svou stížností proti trestu 28 měsíců vězení. Soudy dlouho udělovaly drakonické tresty i lidem, kteří ukradli pár housek či lahev alkoholu, přičemž přísné trestání vysvětlovaly právě nouzovým stavem. Podle ÚS ale bylo nepřijatelné, aby se více než rok trestaly přísněji pouze krádeže, a ostatní sazby se nijak neměnily.

Ústavní soud se zastal zloděje z nouzového stavuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muž kradl v květnu loňského roku. Plzeňské soudy recidivistu, jehož trestní rejstřík plní na dvě desítky záznamů, potrestaly 28 měsíci vězení a trest potvrdil i Nejvyšší soud (NS). Jenže pár měsíců po rozhodnutí NS se velký senát téhož soudu usnesl na tom, že přísněji se za doby nouzového stavu mají trestat pouze krádeže, které přímo souvisí se zvládáním pandemie nemoci covid-19. Velký senát rozhodl, že zvýšená trestní sazba od dvou do osmi let se má používat například ve chvíli, kdy by pachatel například kradl zdravotnický materiál.

Po rozhodnutí velkého senátu NS se muž obrátil na ÚS a senát se soudkyní zpravodajkou Miladou Tomkovou mu vyhověl. Soudci ale upozornili, že změna judikatury, tedy že se posuzování podobných případů v mezidobí upravilo, nebyla tím důvodem, proč do případu zasáhli.

Soud zrušil dva tresty z nouzového stavu, včetně kauzy krádeže pěti housek

Krimi

Tomková zdůraznila, že automatické používání zpřísněné sankce na krádeže, z nichž některé by za běžných okolností nebyly ani trestným činem, odporuje zásadě, že trestní justice nastupuje až jako poslední možnost při trestání pachatele, a také to omezovalo možnost individualizace při udělování trestů.

„Ve svém důsledku by to znamenalo, že na území České republiky více než rok byla každá krádež zločinem s trestní sazbou od dvou do osmi let odnětí svobody, aniž by trestní sazby většiny ostatních trestných činů byly tak razantně zvýšeny. Takový výklad se jeví jako neudržitelný, a to právě i ve světle výkladu zastávaného velkým senátem, jenž mimo jiné upozornil i na okolnosti přijetí takové právní úpravy, která měla reagovat na dřívější situace, typicky povodně, v nichž pachatelé využívali mimořádné okolnosti k páchání krádeží,“ vysvětlila Tomková.

Nejvyšší soud snížil trest za krádež rumu v nouzovém stavu

Krimi

Případ se nyní vrací k NS k novému rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám