Hlavní obsah

Je to moc často. Ústavní soud se zastal rodičů kvůli nařízenému styku syna s prarodiči

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti rodičů nezletilého dítěte, kteří se ohradili proti tomu, jak justice upravila styk jejich potomka s prarodiči. Dvě soudní instance rozhodly, že prarodiče z matčiny strany mají vnuka mít každý třetí víkend v měsíci a každý týden v úterý. Rodiče se proti rozhodnutí ohradili a Ústavní soud jim dal ve středu za pravdu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu.

Článek

„Při stanovení rozsahu styku dítěte s dalšími příbuznými je třeba pečlivě zvažovat nejlepší zájem dítěte, který může být oslaben mimo jiné i z důvodu existence napětí, konfliktů či vyhrocených vztahů mezi rodiči dítěte a příbuznými, o jejichž styku s dítětem je rozhodováno,“ uvedl ÚS v narážce na konflikty matky s jejími rodiči.

Otec i matka dítěte primárně nenamítali nic proti právu prarodičů na styk s vnukem, nesouhlasili však s rozsahem, v jakém byl určen. Rodiče jsou rozvedení, mají však spolu dobré vztahy a jsou schopni se na styku se synem domluvit operativně dle potřeb.

Spor o děti české matky trvá, soudy je poslaly zpět do Itálie

Krimi

ÚS připomněl, že právo na styk s dalšími příbuznými právní řád explicitně nestanovuje, a je proto třeba dbát nejlepšího zájmu dítěte.

„Rozsah styku dalších příbuzných s dítětem nemůže být rozsáhlejší či postaven na roveň styku rodičů s dítětem, a to zejména pokud si to rodiče nepřejí,“ konstatoval Ústavní soud s tím, že jsou to právě rodiče, na kom je odpovědnost za výchovu dítěte.

Soudy proto budou muset rozhodnout znovu s tím, že kontakt s prarodiči by měl být méně intenzivní.

Anketa

Jak často vídáte/vídali jste prarodiče?
Denně
15,9 %
Každý týden
34,6 %
Každý měsíc
18,8 %
Méně často
24,3 %
Vůbec
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8741 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám