Hlavní obsah

Plzeňským krajem otřáslo koaliční zemětřesení, Piráti zřejmě zamíří do opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Piráti opustili koalici, která vede Plzeňský kraj. Postarali se tak o pořádné politické zemětřesení. Teď začnou jednat s ostatními kluby. Zřejmě však skončí v opozici a na jejich místo se pravděpodobně dostane ANO.

Foto: archív pirati.cz

Česká pirátská strana

Článek

Ve čtvrtek večer se sešel zastupitelský klub Pirátů. „Vznikl tříčlenný tým. Vrátíme se k předvolební strategii, tedy budeme jednat se všemi stranami, vyjma SPD a KSČM,“ nastínil předseda pirátského zastupitelského klubu a náměstek hejtmanky pro sociální oblast Rudolf Špoták.

Ten tvoří tým spolu s Pavlem Haisem a Jiřím Pekem.

Rozchod s koaličními partnery ODS, TOP 09 a STAN si piráti odhlasovali na víkendovém krajském fóru.

Piráti končí v koalici v Plzeňském kraji. Vadí jim „kmotr“ ODS i koncert Chinaski

Domácí

Vadí jim, že do představenstva Klatovské nemocnice se dostal podnikatel Roman Jurečko (ODS), jehož označují za kmotra, lobbistu a toxickou osobu.

Kritizují také kumulaci uvolněných funkcí některých zastupitelů z řad občanských demokratů i způsob, jakým ODS a TOP 09 hlasují.

Podle Špotáka jsou ve hře aktuálně dvě možnosti. Buď odejdou do opozice, nebo vyjednají novou koaliční smlouvu.

„Na něčem jsme se dohodli. Piráti to jednostranně vypověděli a teď chtějí jednat o nových podmínkách. Nedokážu si představit, že se domluvíme na jiné koaliční smlouvě, když my jsme tu stávající nijak neporušili,“ namítl předseda zastupitelského klubu ODS a náměstek hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek.

Ten už minulý týden uvedl, že se mu nelíbí „kádrování“ Romana Jurečka.

Jednání jednotlivých klubů i koalice jsou teprve na začátku a ještě mohou přinést nečekaný zvrat. Teď to vypadá, že scénář bude následující.

Ferjenčík se vrací do Sněmovny jako Michálkův asistent

Domácí

„V tuto chvíli nejsme rozhodujícím hráčem, který by měl nabídnout řešení. Nicméně myslím, že odejdeme do opozice,“ připustil náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

Už před krajskými volbami se totiž starostové s piráty domluvili, že budou postupovat stejně.

Podle Čížka je pak reálná varianta, že ODS do koalice přizve ANO. „Jiná možnost už potom neexistuje, protože v zastupitelstvu s nikým jiným většinu nevytvoříme,“ doplnil Karpíšek.

Krajský šéf ANO Roman Zarzycký nechtěl situaci komentovat. „Jsme připraveni jednat, ale počkáme, jak koaliční spor dopadne. Máme nejsilnější klub, který čítá šestnáct zastupitelů. Momentálně ale s nikým debatu nevedeme,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám