Hlavní obsah

Plzeňský primátor: Stát nemá vhodné místo, kam přesune záchranku z Líní. Nabídneme mu městský pozemek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) svolal na příští týden schůzku se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu i armádní letecké záchranné služby. Diskutovat budou o náhradním místě pro leteckou záchranku z Líní, která možná ustoupí stavbě gigafactory. Podle primátorových slov totiž stát dosud nemá vhodnou lokalitu, kam by základnu přesunul.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně během Dne otevřených hangárů.

Článek

Zprávu Zarzycký zveřejnil ve čtvrtek dopoledne na svém facebookovém profilu. „Protože stát dosud nenašel vhodný pozemek pro přemístění letecká záchranné služby z Líní, jsem připraven státu nabídnout pozemky vlastněné městem,“ napsal.

Věc už zadal příslušnému úřadu, který vhodné lokality vytipuje. „Pevně věřím, že já i celá naše rada takové místo najdeme,“ doplnil s tím, že udělá maximum, aby vojenští záchranáři fungovali v Plzeňském kraji nepřetržitě, tedy jako dosud.

„Já jsem nadále proti projektu gigafactory, ale lidský život je víc,“ zdůraznil primátor.

Šachy kolem záchranky v Líních považují plzeňští politici za hazard se zdravím

Domácí

On i plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) napsali v pondělí ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a šéfovi resortu průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN) otevřený dopis. V něm žádají, aby zůstala záchranka v Plzeňském kraji.

Jak Novinky zjistily, základna se měla přesouvat do Karlových Varů. Zvažovaný krok považují oba politici za zbytečné hazardování se zdravím.

V úvahu připadá, že službu v Plzeňském kraji pokryje policie. „Skutečně můžeme potvrdit, že jsme s ministerstvem zdravotnictví v úvodní fázi rozhovorů na uvedené téma,“ informoval minulý týden vedoucí tiskového oddělení Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Mluvčí průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka naposledy sdělil, že o možném přesunu základny z Líní do Karlových Varů neví.

„Podle usnesení vlády má letecká záchranná služba zůstat v Plzeňském kraji a my na zajištění jejího přesunu v rámci kraje nadále pracujeme,“ podotkl.

Ve čtvrtek napsal, že do debaty se zatím vedení Plzně aktivně nezapojilo. „Změnu v přístupu samozřejmě oceňujeme a jsme připraveni o konkrétních možnostech jednat i nadále,“ dodal.

Vláda obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut prosazuje. Investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro automobilový průmysl. Koncern Volkswagen se dosud nerozhodl. Vybírá si mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem.

Proti záměru jsou piloti, letecké kluby i někteří obyvatelé. Ti sbírají podpisy na vyhlášení místních referend.

Zmatky kolem gigafactory v Líních: Vláda se neshodne, jaká si nastavila pravidla pro investory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám