Hlavní obsah

Šachy kolem záchranky v Líních považují plzeňští politici za hazard se zdravím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) a primátor západočeské metropole Roman Zarzycký (ANO) žádají vládu, aby letecká záchranka zůstala v Plzeňském kraji. Podle zjištění Práva by se totiž mohla z Líní přesunout do Karlových Varů kvůli možné stavbě gigafactory. Zvažovaný krok považují oba politici za zbytečné hazardování se zdravím.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně

Článek

Špoták a Zarzycký proto v pondělí odeslali ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a šéfovi resortu průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN) otevřený dopis.

„Jsme přesvědčeni, že je nezbytné v Plzeňském kraji zachovat leteckou záchrannou službu Armády České republiky, která už desítky let zachraňuje lidské životy v našem regionu,“ shodli se.

Poukázali na to, že letecká záchranka funguje v nepřetržitém provozu. Spolu s fakultní nemocnicí je nedílnou součástí krajského záchranného systému.

Záchranka vs. gigafactory. A je dusno

Domácí

„Její největší devízou je nepřetržitý provoz. Tím se zásadně liší od obdobných služeb neprovozovaných armádou na území České republiky,“ uvedli.

Jak Novinky nedávno napsaly, záchranka by v Líních zůstala pouze do června příštího roku.

„Pak ji armáda začne provozovat v Karlových Varech,“ řekl důvěryhodný zdroj. Tuto informaci následně Právu potvrdil karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Skutečně se o této možnosti teď hovoří. Čekáme na metodické pokyny ohledně parametrů. Záchranka by mohla začít fungovat od příštího léta,“ nastínil.

Plzeňský hejtman i primátor v dopise také připomněli vládní usnesení z loňského července, kde je služba provozovaná armádou garantována.

„Žádáme vládu, aby dostála svým slibům a otevřeně a veřejně odmítla informace publikované v médiích, že armádní letecká záchranná služba bude přemístěna z Plzeňského do Karlovarského kraje, který je méně osídlený a nedisponuje fakultní nemocnicí,“ stojí ve společném prohlášení.

Zároveň vyzvali Síkelu i Válka, aby odpověděli na jejich otázky, kdo bude záchranku v Plzeňském kraji provozovat, zda bude fungovat 24 hodin denně a kam se základna přemístí z Líní, pokud o této alternativě stát kvůli gigafactory uvažuje.

V Plzni chtějí referendum ke gigafactory

Domácí

„Její možné přesunutí považujeme za nesystémové a zcela zbytečné hazardování s lidskými životy našich občanů,“ zdůraznili s tím, že by to neměl změnit žádný podnikatelský záměr.

Podle zjištění Novinek připadá v úvahu, že službu v Plzeňském kraji pokryje policie.

„Skutečně můžeme potvrdit, že jsme s ministerstvem zdravotnictví v úvodní fázi rozhovorů na uvedené téma,“ napsal vedoucí tiskového oddělení Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

Šéf odboru komunikace resortu zdravotnictví Ondřej Jakob pouze sdělil, že jednání stále probíhají. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka konstatoval, že o možném přesunu záchranky z Líní do Karlových Varů neví.

„Podle usnesení vlády má letecká záchranná služba zůstat v Plzeňském kraji a my na zajištění jejího přesunu v rámci kraje nadále pracujeme,“ podotkl.

Vláda projekt za 120 miliard korun prosazuje a považuje za klíčový pro tuzemský automobilový průmysl.

Volkswagen jako investor se rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Proti záměru jsou piloti, členové aeroklubu i někteří obyvatelé. Ti sbírají podpisy na vyhlášení místních referend.

Vláda schválila dohodu ke gigafactory

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám