Hlavní obsah

Plodová voda vyvolala po porodu embolii, lékaři oba zachránili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Embolie plodovou vodou, anafylaktický a hemoragický šok, masivní krvácení. Tomu všemu utekla po porodu zásluhou lékařů ostravské fakultní nemocnice Pavla Jirušková (41) z Karvinska.

Foto: FNO

Dnes už je Pavla Jirušková šťastná. Lékaři ostravské fakultní nemocnice zachránili život jí i jejímu synovi Alexandrovi.

Článek

Přežila vážné komplikace, které se objevují u jedné z 80 tisíc rodiček. A aby toho nebylo málo, o život bojoval i její narozený syn Alexandr. Nyní, po téměř měsíčním pobytu v nemocnici, mohou oba domů.

Třetí dítě si žena s manželem, jak řekla, pořídili jako mazlíka, protože první dvě děti už odrostly. Nikdy by ji ale nenapadlo, že ji těhotenství může ohrozit na životě.

Žena zemřela po císařském řezu, Ústavní soud dal pozůstalým novou šanci na odškodné

Domácí

„Kvůli níže položené placentě jsem docházela do fakultky před porodem do rizikové poradny,“ uvedla s tím, že nic však nenasvědčovalo tomu, že by mohly přijít komplikace.

Vzácná komplikace

Do porodnice nastoupila Jirušková týden po termínu. Jeden den jí porod vyvolali, druhý den ráno přirozeně porodila. Víc si nepamatuje, probudila se až na ARO.

Ztrácet vědomí začala už ke konci porodu, lékaři vytušili, že může jít o embolii plodovou vodou.

„Jde o vzácnou, ale velmi závažnou akutní nepředvídatelnou porodnickou komplikaci s vysokým rizikem, že rodička nepřežije,“ řekla lékařka Sylva Bajsová, která byla u ženina porodu.

Psychiatr si chtěl pojistit dítě předčasným porodem, za ohrožení ženy dostal podmínku

Krimi

Dodala, že během embolie může dojít k selhání životně důležitých orgánů, vzniku poruchy srážlivosti krve s masivním krvácením a svalové ochablosti dělohy.

Nesmí se dostat do krve

Plodová voda obsahuje látky, které se nesmějí dostat do kontaktu s žilní krví, protože krev se potom nesráží. K záchraně rodičky museli zdravotníci použít angiolinku. S její pomocí ucpali tepny vedoucí k děloze.

„Díky okamžité mezioborové spolupráci se podařilo zachránit život pacientky bez nutnosti odnětí dělohy,“ řekla Bajsová.

Po třech dnech od porodu se Jirušková probrala z umělého spánku. Co se stalo u porodu, se dozvěděla od sestřiček.

Dvojčátka z Blanenska se rodila dramaticky nadvakrát

Domácí

Její zdravotní stav se zlepšil za pár dní natolik, že byla přeložena na oddělení šestinedělí, odkud chodila za synem Alexandrem na novorozeneckou JIP. Ani jemu se totiž problémy nevyhnuly.

Po porodu nedýchal a měl nízkou srdeční frekvenci. Ještě na porodním sále u něj zdravotníci zahájili kardiopulmonální resuscitaci s nutností zajištění dýchacích cest. Jeho stav se zlepšil po šestnácti dnech.

„Měli jsme oba obrovské štěstí. Vypadá to, že budeme oba v pořádku, bez jakýchkoliv následků,“ uzavřela žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám