Hlavní obsah

Plány kvůli gigafactory: Letecká záchranka v Líních zatím zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže Volkswagen postaví v Líních u Plzně gigafactory, musí letecká záchranka jinam. Podle zjištění Práva by nicméně mohla do roku 2028 zůstat v tamějším armádním areálu, jen by se přesunula blíž k Červenému Újezdu. Až pak se má natrvalo usídlit na civilním letišti, které má stát vybudovat.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Záchranářský vrtulník na letišti v Líních

Článek

Teď záleží především na vedení Zbůchu, pod který Červený Újezd spadá. „CzechInvest nás požádal, jestli bychom souhlasili s dočasným umístěním letecké záchranky nedaleko Červeného Újezdu,“ potvrdil Právu starosta Dušan Duchek (Sdružení nezávislých kandidátů pro Zbůch).

Nový návrh počítá s tím, že lokalita bude zhruba 700 metrů od zástavby. V současnosti je vzdálenost asi dvojnásobná. „Kdyby to bylo cokoli jiného, váhal bych. Ale záchranka je důležitá služba,“ podotkl Duchek s tím, že záležet bude samozřejmě i na názorech dalších zastupitelů. „Pokud to skutečně bude jen dočasně a nepřekročily by se hlukové limity, myslím, že by na to obec mohla kývnout,“ odhadl.

Také podle místostarostky Jany Zajptové (Sdružení nezávislých kandidátů pro Zbůch) je zachování záchranky podstatné. „Nebude-li zbytí, skousneme ji tady. Nicméně bych chtěla mít k dispozici všechna data, ať se dobře rozhodneme,“ doplnila.

Chotěšov nebo Dobřany. Možná právě tady na zelené louce vznikne náhradní letiště za Líně

Domácí

Mluvčí státní agentury CzechInvest David Hořínek konstatoval, že jednání o vhodném místě stále probíhají. „Jejich výsledek ještě není definitivní,“ řekl.

V minulosti byly ve hře i jiné varianty, kam se záchranka z Líní prozatímně přesune. Naposledy se hovořilo o plzeňské Lhotě a také Košutce. Obě alternativy už údajně padly.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v květnu sdělil, že se uvažuje o lokalitách v Dobřanech a Chotěšově. O druhém místě se v současnosti jedná. Tamější pozemky vlastní Plzeň. „Resort nám tuto lokalitu představil, pracuje na ní. Ale žádné stanovisko jsme k věci nepřijali,“ zdůraznil náměstek plzeňského primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN). Finální slovo by stejně měli zastupitelé.

Spor o gigafactory

Volkswagen si pro továrnu vybírá mezi Českem, Polskem a Maďarskem. Pokud si zvolí Líně, továrna zaměstná přibližně 4000 lidí. Vláda investici za 120 miliard korun podporuje. Projekt označila za klíčový pro tuzemský automobilový průmysl.

Proti záměru se postavili piloti i členové aeroklubu, kteří letiště využívají. Odpůrci gigafactory teď sbírají podpisy, aby v Plzni vyvolali referendum. To už platí například v Nové Vsi.

V Plzni chtějí referendum ke gigafactory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám