Hlavní obsah

V Plzni chtějí referendum ke gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpůrci gigafactory, obří továrny na baterie do elektroaut, kterou možná Volkswagen postaví v Líních, chtějí vyvolat referendum. Za čtyři dny už nasbírali stovky podpisů. Žádají, aby město Plzeň neposkytlo pozemky, které má v tamějším armádním areálu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Nápis Stop gigafactory u vjezdu do areálu letiště v Líních. Archivní snímek

Článek

Jedním z členů přípravného výboru je Martin Klimeš. „S plánovaným projektem zásadně nesouhlasíme. Obáváme se ekologických i sociálních dopadů. Vždyť jde v podstatě o chemickou výrobu, ve které bude pracovat několik tisíc lidí,“ nastínil Klimeš.

Nelíbí se mu ani to, že by letiště v Líních kvůli gigafactory zaniklo. „Je tam funkční dráha, která se pořád dost využívá. Nepřipadá mi vůbec logické ji zrušit. Nemáme ani garanci, že se v budoucnu plánovaný podnikatelský park nerozšíří, když už by do něj vláda tolik investovala, přivedla tam infrastrukturu a podobně,“ přemítal Klimeš.

Podle něj ve veřejném prostoru kolují protichůdné i ne­úplné informace. „Proto jsme se rozhodli zkusit vyvolat referendum. Teď je poslední možnost něco udělat,“ doplnil.

Vláda schválila dohodu ke gigafactory

Ekonomika

V přímém hlasování by pak lidé odpovídali, zda souhlasí, aby město Plzeň udělalo všechny kroky a neposkytlo své pozemky pro strategický podnikatelský park. Podle zákona je potřeba pro vyvolání referenda sehnat deset procent hlasů všech oprávněných osob, což jsou lidé s trvalým bydlištěm v Plzni, kterým je alespoň 18 let. Prakticky jde o zhruba 12 600 podpisů. „Za čtyři dny jsme jich sehnali už stovky. Věřím, že to zvládneme,“ řekl Klimeš.

K iniciativě se přidal například Robert Fiala. „Není mi jedno, co se děje. Myslím, že za projektem nestojí dobrý úmysl. Když se továrna postaví, dost zásadně to ovlivní život nejenom v jejím okolí,“ sdělil.

Stejný názor má i jeho partnerka Jitka Walterová. „Letiště Líně rozhodně není zchátralé a nevyužívané, vždyť je tam i záchranka. Navíc má dlouholetou tradici,“ poukázala Plzeňanka.

Domnívá se, že kraj už další továrnu nepotřebuje. „Kdyby tady byla vysoká nezaměstnanost, ale to zrovna vůbec není. Na Borských polích je fabrik dost a už teď do nich těžko shánějí lidi,“ podotkla.

Pozemky nechce krajské město dát

Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) dosud o ini­ciativě neslyšel. „V tuto chvíli ovšem nevidím jediný důvod, proč bychom dotčené pozemky komukoliv poskytli,“ zdů­raznil.

Důležité pozemky vlastní v areálu rovněž okolní obce, mezi nim i Nová Ves, kde už referendum mají. Aby bylo hlasování platné, musí přijít alespoň 35 procent oprávněných voličů.

Rozhodnutí je závazné, jestliže pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a zároveň šlo o alespoň 25 procent oprávněných voličů.

Proti gigafactory opakovaně protestovali piloti i členové aeroklubů, kteří tamější letiště využívají. Vznikla také petice, kterou podepsalo více než 10 tisíc lidí. Vláda však investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro automobilový průmysl.

Nedávno schválila s obcemi dohodu, že podnikatelský park se zmenší na asi 280 hektarů oproti původním sedmi stům. Garantovala rovněž, že zajistí dopravní infrastrukturu, ponechá leteckou záchranku v kraji a poskytne požadovaná kompenzační opatření.

Lokalita pro plánovanou gigafactory je zamořená. Stavbu to neohrozí, tvrdí ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám