Hlavní obsah

Chotěšov nebo Dobřany. Možná právě tady na zelené louce vznikne náhradní letiště za Líně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti a aerokluby ze záložního armádního letiště v Líních u Plzně by se kvůli gigafactory mohli přesunout do Chotěšova nebo Dobřan. Jde aktuálně o dvě vytipované náhradní lokality, potvrdil ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V obou případech by se jednalo o stavbu na zelené louce.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně během Dne otevřených hangárů

Článek

„Záležet bude především na výsledcích studie proveditelnosti, která probíhá. S ministerstvem dopravy a Úřadem pro civilní letectví jsme prověřovali dvě lokality, a to Chotěšov a Dobřany. U obou bychom museli věc probrat s vlastníky pozemků,“ sdělil Síkela po schůzce v Dobřanech na jižním Plzeňsku.

Tam ministr jednal se starosty obcí, u nichž možná Volkswagen postaví obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut.

Ministr dále uvedl, že o záležitosti jednají také s Plzeňským krajem. Právě hejtmanství by totiž mohlo nové letiště provozovat.

Voda pro gigafactory? Možná až z Radčic

Domácí

Podle Síkely by se do náhradních prostor přesunula i letecká záchranná služba. Nedávno totiž ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) prohlásil, že záchranka musí gigafactory ustoupit. Do té doby však vláda tvrdila, že ji na místě ponechá. „V ideálním případě by se letecká záchranná služba přesunula někam, kde je letiště,“ doplnil k tématu Síkela.

Starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) upřesnil, že v obou případech by šlo o stavby na zelené louce. „U nás se uvažuje o lokalitě na Vysoké, kde původně ve 30. letech minulého století letiště Líně vzniklo. Až později se přesunulo do míst, kde je dnes,“ přiblížil Sobotka.

Podle něj jde ovšem o technicky složitou záležitost, protože se vytipovaná lokalita nachází poblíž skládky. „Rozhodně chceme věc řešit po dohodě s místními. Nebudeme nikoho obcházet,“ zdůraznil šéf resortu průmyslu a obchodu.

Vláda považuje gigafactory za klíčový projekt pro tuzemský automobilový průmysl a investici za zhruba 120 miliard korun prosazuje.

Nejasnosti okolo gigafactory v Líních zůstávají. Na dřívější sliby se nehledí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám