Hlavní obsah

Plameny je na tři týdny vyhnaly, teď se vracejí domů

Do svých téměř tři týdny opuštěných domovů se v sobotu dopoledne začali vracet lidé z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka, kteří byli evakuovaní před ničivým požárem v Českém Švýcarsku.

Foto: Foto PRÁVO – Karel Otcovský, Právo

Plameny se zastavily jen pár metrů od chalupy Jiřího Kozdery.

Článek

Obyvatelé Mezné a Mezní Louky se do osad dostanou do odvolání pouze s povolenkami, které jim v sobotu vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nez.) v obci Vysoká Lípa. Oprávněnost vjezdu do osad kontroluje policejní hlídka.

Buky, které jsme podél zahrady vysázeli před léty s babičkou, zřejmě oheň zastavily a zachránily barák
Pavel Kozdera

Ve frontě na povolenky se sousedé, kteří se od vypuknutí požáru neviděli, vřele zdravili. Třásli si pravicemi a upřímně se objímali. Často byli dojatí a někteří měli slzy v očích. „Bylo to dlouhé a hrozně stresující. Jsme rádi, že se můžeme konečně vrátit,“ řekl Právu jeden z nich.

Hřensko chce pro turisty obnovit soutěsky do konce září

Cestování

Oheň se u Mezné rozšířil dva dny po vypuknutí požáru. Hasičům se přes enormní úsilí nepodařilo osadu zcela ochránit. Jak sami popsali, šlo jim v některých chvílích doslova o život, a tak se museli na čas z místa zásahu stáhnout.

Ohnivý vír pak několik objektů zapálil. Tři domy plamenům zcela podlehly, několik dalších stavení oheň poničil.

„Někdo měl štěstí, jiný černého Petra“

Místní se po návratu nestačili divit, jakým způsobem živel postupoval a co ničil. Na popel shořela například roubenka, jejíž majitel vložil podle sousedů do její rekonstrukce v posledních letech nemalé finance, a stala se tak jednou z nejhezčích v osadě. Kolem nyní již jen trosek stojí přitom chalupy, které jsou požárem nedotčené.

„Někdo měl holt štěstí a jiný si vytáhl černého Petra,“ konstatovala seniorka, která v Mezné žije od narození.

Evakuovaní obyvatelé Hřenska se v sobotu mohou začít vracet domů

Domácí

Podle Pavla Kozdery „přežila“ chalupa jeho rodičů jen zázrakem. „Tyhle buky jsme podél zahrady vysázeli před léty s babičkou. Pravděpodobně oheň zastavily a zachránily nám barák,“ ukázal novinářům ohořelý živý plot.

Chalupa stojí na okraji lesa, který se změnil v jedno velké spáleniště. „Nějakým zázrakem to nedošlo na chalupu, ale bylo to o fous,“ dodal chalupář Jiří Kozdera z Prahy.

Zápach z ledniček

Dům přes ulici přitom shořel téměř celý, jeho majitelka v sobotu nepřijela. Podle sousedů se psychicky zhroutila. O několik metrů dál žije stálý obyvatel osady Jaroslav Salavec. Jeho dům sice plameny minuly, garáž ale pohltily. „Z pneumatik uskladněných v garáži zůstaly jenom disky,“ usmál se hořce.

Požár vyhodil jistič, a tak nefungovala v domě elektřina. Po návratu domů tak celý obsah lednice a mrazáku skončil na verandě, je určen k vyhození. Zápach ze zkažených potravin nebyl cítit jen uvnitř domu, ale linul se daleko do osady.

Obyvatelé osad a chalupáři spoléhají nyní na pomoc dobrovolníků. „Volali nám i kamarádi, se kterými nejsme roky v kontaktu, že nám přijedou pomoct,“ řekl Jiří Kozdera. Kdy budou dobrovolníci moct přijet, není ale zatím jasné. „Do té doby budeme pomáhat jeden druhému,“ doplnil.

Evakuovaní se vrátili do Mezné. Díky za zázemí vaší zahrady a vodu, napsali jim hasiči

Krimi

Na zahradě jeho chalupy našli po dobu zásahu zázemí hasiči, po odchodu nechali ve schránce vzkaz. „Díky za zázemí vaší zahrady a vodu. Již jsme jeli domů. Sto korun jsme vám nechali jako poděkování, ale nemohli jsme vám ho předat osobně,“ přečetl psaní chalupář. Dodal, že se chtějí dobrovolné jednotce z Velkého Šenova odvděčit pivem, které jim jako poděkování zajistí na oslavu 150 let od založení jednotky.

První večer po návratu do osady se místní sešli ve zdejším „kulturním domě“, aby na nelehké období, které je potkalo, zavzpomínali. Zároveň si připili na zdraví a na lepší časy.

Reklama

Výběr článků

Načítám