Hlavní obsah

Piráti zvažují, že potopí Prahu sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelský klub Pirátů v Praze by měl do týdne rozhodnout, jestli vstoupí do koalice se Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN samostatně bez Prahy sobě, se kterou před časem Piráti vytvořili Alianci stability. Novinářům to v pátek po schůzce zástupců stran možné koalice řekl předseda klubu Pirátů Daniel Mazur.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Článek

„Pokud bychom se měli účastnit koalice jako Piráti, nikoliv jako aliance, tak to rozhodnutí by mělo padnout během třeba týdne,“ řekl Mazur.

Výsledek nechtěl předjímat, uvedl ale, že ve třináctičlenném klubu se nyní o dalším postupu diskutuje.

„Řekl bych, že řada členů vyvažuje pro a proti a dosud není rozhodnutá. Takže nejde říci, že by klub měl nyní jeden názor. Ten bude vyjádřený až hlasováním,“ vysvětlil.

Znovu by se měli zástupci stran sejít příští úterý. Podle Mazura do rozhodnutí pirátského klubu o dalším postupu stále platí, že na schůzkách vystupuje za celou Alianci stability, tedy i za Prahu sobě.

Aliance také ve čtvrtek odeslala Spolu nabídku na vytvoření koalice i s Prahou sobě, šéf klubu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS) v pátek v reakci zopakoval, že s Prahou sobě jednat nechtějí, a vyzval k rozpuštění aliance.

„V naší reakci vyzýváme Prahu sobě, aby situaci odblokovala, netrvala na pokračování aliance a umožnila Pirátům, aby mohli vstoupit do koalice na vládním půdorysu,“ zmínil.

Jako do zdi. Strany v Praze chtějí jednat, ale vzájemné návrhy nereflektují

Domácí

„Jsme ale připraveni vyčkat na rozhodnutí Pirátů s tím, že bychom byli rádi, kdyby rozhodnutí padlo do 24. listopadu, což je termín, dokdy bylo přerušeno ustavující zastupitelstvo,“ doplnil Zajíček.

Volby v Praze vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu má 19 mandátů. Druhé ANO má 14 zastupitelů, třetí Piráti 13 a čtvrtá Praha sobě 11. Pět mandátů získalo hnutí STAN a tři křesla obsadila SPD.

Vyjednávání o koalici začala hned po volbách na konci září, dosud jsou však bez výsledku. Ustavující jednání zastupitelů se konalo minulý týden, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám