Hlavní obsah

Piráti ustoupili. Na mimořádné dani za letošek už netrvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti ustoupili ze svého požadavku, aby daň z mimořádných zisků (tzv. windfall tax) u energo firem, rafinerií a bank platila již od roku 2022. Na jednání Sněmovny to v úterý oznámil šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Patrně tak končí chaos v komunikaci koaličních stran, který měl dopad i na hodnotu akcií firem na pražské burze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Článek

„Vedli jsme o tom diskusi a zazněl velmi silný apel od pana ministra (financí Zbyňka Stanjury) i pana premiéra (Petra Fialy), abychom daň nestartovali již od roku 2022,“ oznámil na plénu Michálek.

„Rozhodli jsme se, že v tomto ustoupíme a nebudeme to načítat,“ doplnil ke stažení pozměňovacího návrhu.

Vláda se v minulém týdnu dohodla, že daň bude platit až od příštího roku. Prosadit ji chce pozměňovacím zákonem v rámci daňového balíčku, který ve středu projednává Sněmovna.

Piráti trvají na mimořádné dani už letos

Domácí

V koalici to následně vyvolalo střet. Předtím, než Stanjura ve středu oznámil, že se vláda kloní ke spuštění daně od příštího roku, totiž šéf KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka prohlásil, že bude už od letošního roku.

A s podobnými vyjádřeními přišla i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) a šéf poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP 09).

Po jejich vyjádřeních pak na pražské burze prudce oslabily akcie ČEZ a tří bank, rakouské Erste, která je majitelkou České spořitelny, Komerční banky a Monety Money Bank.

„Každý, kdo to sledoval, viděl, že jsme se nějak domluvili, a dohoda se potom změnila. A taková změna – otočka – chaos vyvolává,“ reagoval Michálek na dotaz Novinek, zda se k tomu neměli Piráti vyjádřit až poté, co bude panovat dohoda.

Příjmy z daně pak mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít na zastropování cen energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám