Hlavní obsah

Piráti připravují tvrdší postihy za podvodné stáčení tachometrů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se loni prodalo 735 tisíc ojetých aut, o sedm procent více než v roce 2016. Nadále však trvají problémy se stáčením tachometrů, jímž prodejci vozidlo uměle omlazují, aby vydělali o desetitisíce korun navíc. Přitvrdit postih za tyto nekalé praktiky chce nyní novelou zákona Česká pirátská strana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nelíbí se nám, že občané nemají při koupi ojetého vozidla přístup k důležitým informacím o něm. Připravujeme proto vlastní legislativní opatření, která by to měla změnit,“ sdělil poslanec Ondřej Polanský (Piráti).

Na novele chce s Piráty spolupracovat Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) i společnosti Auto ESA, TUV Nord a VinCheck.

Provozovatelé autobazarů a specialisté na příslušnou legislativu teď za pomoci Pirátů plánují iniciovat vytvoření pracovní skupiny, která by měla definovat základní priority pro řešení problematiky trhu s ojetinami. Společným cílem je, aby se stáčení tachometrů stalo trestným činem, a výrazně se na trhu zredukoval počet uměle omlazených vozidel i těch, která pocházejí z trestné činnosti nebo mají upravené datum uvedení do provozu.

V případě, že se takovou úpravu podaří prosadit, zařadí se Česká republika mezi země, jako je například Belgie či Nizozemsko, které aktivně bojují s podvody v obchodu s ojetými vozy.

Informace jsou, ale ne pro veřejnost

„Už od roku 2011 apelujeme na státní správu, aby zavedla trestnost stáčení tachometrů a zpřístupnila občanům informace z Centrálního registru vozidel, podobně jako je tomu například u katastru nemovitostí. Trestnost stáčení tachometrů však dosud v ČR zavedena nebyla a zpřístupněny lidem nejsou ani informace o vozidlech, ačkoliv jimi ministerstvo dopravy disponuje,“ kritizuje nynější neutěšený stav předseda APPAA Petr Přikryl.

Ombudsman firmy AAA Auto Milan Smutný odhaduje, že z 1,7 mi­liónu ojetin dovezených za posledních jedenáct let ze zahraničí do ČR mělo až čtyřicet procent stočený tachometr i o více než sto tisíc kilometrů. Odbytu těchto vozů napomáhá i fakt, že na inzerát se v ČR loni prodalo plných 55 procent ojetin a jen 45 procent přes autobazary či jiné prodejce.

Prokázat se musí vědomý podvod

Záměr České pirátské strany je jistě chvályhodný. Nebude však snadné chystanou novelu formulovat tak, aby umožnila skutečně účinný postih stáčení tachometrů. Vždyť už dnes existuje v české legislativě možnost posuzovat úpravu tachometru jako trestný čin podvodu, je ovšem málo využívána.

Lidé, kteří si koupili auto se stočeným tachometrem, mohou odstoupit od kupní smlouvy nebo na prodejce podat trestní oznámení. U soudu se pak musí prokázat, že nešlo o výměnu starého nefunkčního tachometru za nový či jeho opravu, ale o vědomý podvod s cílem neoprávněně se obohatit. A to není vůbec snadné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám