Hlavní obsah

Drzost a výsměch. V Česku se stále vesele prodávají auta stočená i o 100 tisíc km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila loni nedostatky ve více než polovině kontrolovaných autobazarů. Prodejcům ojetých aut uložila 83 pokut ve výši 1,7 miliónu korun. Inspektoři ve 23 případech prokázali, že údaje týkající se nabízeného vozu neodpovídají skutečnosti. Některá auta měla tachometr stočený o více než 100 000 kilometrů, uvedla v pátek ČOI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Z kontrol inspektorů ČOI opět vyplývá, že podvodníci stáčející tachometry jsou nepoučitelní a dělají to ve velkém měřítku. Budu trvat na tom, aby se stáčení tachometrů stalo trestným činem. Trestná by ale samozřejmě měla být i samotná nabídka takového jednání," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ze 115 kontrol zjistila inspekce porušení předpisů v 65 případech. Znalecké posudky byly vypracovány na 34 aut, u nichž vzniklo podezření, že informace uváděné o vozidle neodpovídají jeho skutečnému stavu.

K nejzávažnějším zjištěním patřilo uvedení nepravdivého údaje o počtu najetých kilometrů u vozidla Volkswagen Passat Variant. Ukazatel na palubní desce ukazoval stav 193 500 km. Na základě znaleckého posudku a dostupných informačních záznamů bylo ale prokázáno, že vůz měl najeto minimálně o 127 006 km více, než prodávající deklaroval při nabídce tohoto vozu.

Mezi nejčastější zjištěné nedostatky patřilo porušení zákazu používání nekalých obchodních praktik. Prodejci ve 39 případech uváděli u nabízených vozidel nepravdivé údaje, a to zejména to, že vozidlo nebylo havarované a počet předchozích majitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám